Єврорада розкрила деталі нового пакета санкцій проти росії

Читать на русском
Новий, десятий пакет санкцій Євросоюзу проти рф передбачає посилення контролю за експортно-імпортними операціями. Деталі пакета оприлюднені на сайті Європейської ради.

Десятий пакет санкцій Євросоюзу проти рф передбачає посилення контролю за експортно-імпортними операціями, зокрема заборону поставок у росію низки критично важливих технологій та промислових товарів.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради.

«У сумну річницю від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Рада ЄС ухвалила сьогодні 10-й пакет додаткових обмежувальних заходів, які посилюють тиск на владу російської федерації та відповідальних за російську агресивну війну», - йдеться у повідомленні.

Десятий санкційний пакет проти рф: як західні країни вдарять по росіїПро те, що буде в десятому, ювілейному пакеті санкцій Заходу проти росії за її напад на Україну – в матеріалі Слово і діло

Як зазначається, санкції передбачають посилення контролю за експортно-імпортними операціями. Зокрема, запроваджується заборона на поставки в росію низки критично важливих технологій та промислових товарів, таких як електроніка, спеціалізовані автомобілі, запасні частини для машин, двигунів, а також товарів для будівельної сфери, такі як антени або підйомні крани.

Перелік заборонених товарів також включає вироби, що можуть сприяти розвитку російського сектору оборони й безпеки, включаючи додаткові електроні компоненти, що можуть використовуватися в системах озброєння, включаючи дрони, ракети, гелікоптери.

Санкції поширені також на імпорт товарів, які можуть приносити росії значні прибутки, такі як асфальт і синтетична гума.

При цьому, у сфері боротьби з російською пропагандою та дезінформацією Рада ЄС започаткувала процес позбавлення ліцензії на мовлення російських ресурсів RT Arabic та Sputnik Arabic.

Крім того, санкції забороняють російським громадянам посідати будь-які керівні посади в установах ЄС, що мають стосунок до критичної інфраструктури.

Додаткові обмеження запроваджені в секторі енергетики. Зокрема, заборонено надавати громадянам росії право використовувати будь-які газові сховища, які не є частиною комплексу постачання скрапленого газу, з метою захисту безпечного постачання газу в ЄС та унеможливлення подальших маніпуляцій з боку рф на енергоринку.

Водночас Рада ЄС запроваджує більш деталізовані правила та зобов’язання щодо обліку коштів та інших фінансових ресурсів, що належать особам, які включені до санкційного списку. Для країн-членів та Європейської комісії також передбачені нові зобов’язання стосовно контролю та звітності щодо стану заблокованих резервів і активів центрального банку рф.

Оператори авіаліній зобов’язані надавати інформацію органам влади своїх країн про польоти, що здійснюються поза регулярним розкладом.

Рада ЄС також включила до санкційного переліку значну кількість осіб і установ. Три російські банки додані до переліку установ, що є суб’єктами заморожування активів та заборони надавати їм будь-які грошові фонди або економічні ресурси.

Водночас, у Єврокомісії наголосили, що запроваджені сьогодні санкції коштуватимуть російській економіці понад €11 мільярдів.

«Нові заборони та обмеження охоплюють експорт ЄС на €11,4 мільярда (за даними 2021 року). Вони доповнять €32,5 мільярда від запровадження попередніх пакетів санкцій. Разом із сьогоднішнім загальний пакет запроваджених санкцій дорівнює близько половині (49%) від загального експорту в ЄС в росію станом на 2021 рік», - йдеться у повідомленні ЄК.

Нагадаємо, що 24 лютого, у річницю вторгнення росії в Україну, ЄС погодив десятий пакет санкцій проти кремля. Сьогодні, 25 лютого, його було офіційно прийнято.

США запровадили санкції проти пропагандистки рф Скабеєвої та «директора» ЗАЕС.

«Слово і діло» писало про те, як десятий пакет санкцій заходу вдарить по росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: