Десятий санкційний пакет проти рф: як західні країни вдарять по росії

Читать на русском
Про те, що буде в десятому, ювілейному пакеті санкцій Заходу проти росії за її напад на Україну – в матеріалі Слово і діло
Ілюстративне фотоGetty Images

Десятий, «ювілейний» пакет санкцій Європейського Союзу і США проти росії буде впроваджений до річниці агресії російських терористів проти України – до 24 лютого 2023 року. Україна та низка союзних їй країн (Польща, країни Балтії) мали високі очікування щодо санкцій, які можуть бути спрямовані проти рф у річницю масштабного вторгнення.

«Слово і Діло» зібрало все, що відомо про новий санкційний пакет проти росії.

Санкційний молот: що є в новому пакеті

15 лютого Європейська комісія офіційно оголосила про десятий пакет санкцій проти росії. Новий пакет передбачає низку обмежень, які повинні бути запроваджені проти рф.

Які обмеження будуть запропоновані в пакеті?

Перше. Розширення обмежень на експорт у рф критичних технологій та промислових товарів. Мова йде про низку напрямків – електроніку, спеціалізовані транспортні засоби, деталі машин і двигунів, запчастини для вантажівок і реактивних двигунів, а також товари для будівельного сектора, які можуть застосовуватися в подвійних цілях. Загальна вартість обмежень становить понад 11 млрд євро.

Друге. Максимальне обмеження експорту товарів подвійного призначення та найпередовіших технологій – включаючи сюди 47 компонентів для російських систем озброєння, безпілотники, вертольоти та ракети.

Третє. Вперше за весь час впроваджуються санкції проти структур з третіх країн, які допомагають росіянам обходити чинні обмеження. Зокрема, мова йде про сім компаній з Ірану, які викриті в постачанні росії безпілотників і військових товарів.

«Вартові ісламської революції надали росії безпілотники для атак на цивільну інфраструктуру в Україні ... тому ми додаємо до нашого санкційного списку сім іранських організацій. Борг ЄС – накласти на них санкції та протистояти Ірану в поставках безпілотників і передачі технічної інформації для будівництва виробничих майданчиків в росії» – заявила глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

Четверте. Значне розширення персональних санкцій – під санкційний молот потрапляє понад 100 російських пропагандистів, політичних і військових керівників.

П'яте. Активна боротьба з спробами російських терористів обійти санкції. Наприклад, російським олігархам буде заборонено продавати активи на території США і ЄС, буде створена єдина система обліку всіх заморожених в союзних країнах активів Центробанку росії.

Виглядає новий санкційний пакет пристойно, але ось країни, які очікували від Єврокомісії більш істотних санкцій – наприклад, Польща – вже заявили про своє розчарування.

Чого немає в новому пакеті

Розчарування Варшави та Києва взагалі-то легко зрозуміти – частина санкцій, які очікувалися, або вводитися не будуть, або це питання взагалі проігноровано.

Наприклад, схоже, що в новому пакеті санкцій не буде ніяких заходів проти російського державного гіганта, корпорації «Росатом», чого активно вимагала Україна – оскільки вона раніше вже впровадила жорсткі санкції проти «Росатома». Чому «Росатом», який активно допомагає рф обходити санкції, а також причетний до захоплення російськими терористами Запорізької атомної електростанції, опинився поза вектором уваги Єврокомісії – поки що невідомо.

Крім того, передбачалося, що будуть введені санкції проти російського Фонду національного добробуту – основної путінської резервної годівниці. Але поки що про це нічого не чути.

Нарешті, західні ЗМІ за кілька днів до оголошення про пакет санкцій повідомляли, що під удар Заходу можуть потрапити відразу чотири великих російських банки, серед яких такі гіганти, як приватні Альфа-Банк, Тінькофф Банк та державний Росбанк. Однак, як і у випадку з санкціями проти ФНД рф, фон дер Ляйєн при оголошенні пакета нічого про це не згадала.

Аналогічне питання з російськими алмазами, тема припинення торгівлі якими періодично спливає у світових ЗМІ. Припинити цей канал заробітку грошей російськими терористами потрібно було вже «на вчора», але досі в цьому напрямку немає особливих зрушень.

Втім, до 24 лютого ситуація може змінитися, оскільки пакет знаходиться на стадії обговорення. Тому повністю ясною ситуація стане тільки до моменту офіційного набрання чинності санкцій.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: