Біолабораторії, неонацисти, західна загроза, напад НАТО: маячня путіна для Федеральних зборів рф у 2023 році

Читать на русском

Російський диктатор володимир путін 21 лютого виступив з черговим посланням для Федеральних зборів рф. Передбачалося, що у своєму виступі він підіб'є підсумки так званої «сво», як у рф називають вторгнення в Україну. Крім того, очікування від його виступу були найрізноманітніші – від жорстких ядерних загроз на адресу НАТО та України до оголошення загальної мобілізації в росії.

А в підсумку вийшло, як зазвичай.

Основні меседжі з промови кремлівського диктатора:

1) «Росія робила все можливе для вирішення української кризи мирними засобами, але за її спиною готувався «зовсім інший сценарій»

Це не так. Росія з 2014 року, з моменту анексії Криму та окупації частини Донбасу вже активно готувалася до повномасштабного вторгнення в Україну. Ніхто навіть не замислювався в Кремлі про жодні мирні рішення – що вже говорити, якщо архітектор «Мінських угод» Владислав Сурков публічно зізнався не так давно, що ці угоди складалися з урахуванням того, що ніколи працювати не будуть.

2) «Росія фактично виходить на новий цикл розвитку економіки, є всі можливості для прориву за багатьма напрямками... Російські економіка і система управління виявилися міцнішими, ніж вважали на Заході. Західні країни намагалися змусити росіян страждати, але не змогли»

Хоча критичний ефект санкцій, на думку експертів, проявиться для рф тільки до кінця 2023 року, це зброя, яка розрахована на десятиліття. Рф незрівнянно слабша країна, аніж СРСР і в умовах спільної міжнародної ізоляції, навіть нехай до неї не приєдналися Китай і Індія, вона зможе хіба що виживати. Москві не допоможуть спроби обходити санкції, тіньові танкерні флоти та спроби крадіжки західних технологій, книг, музики та іншої інтелектуальної власності. Тому єдиний, хто дійсно змусив страждати росіян – це саме путін і його кліка.

3) «Завдяки сильному платіжному балансу росії не потрібно позичати гроші за кордоном: кланятися, клянчити гроші. Вітчизняні банки працюють стабільно і стійко»

Варто згадати, що російський курс долара є «намальованим» і не відповідає реальній вартості рубля. А грошей за кордоном росії просто ніхто не дасть; основні фінансові інститути світу засуджують агресію рф проти України.

4) «У 30-ті роки минулого століття захід відкрив шлях до влади нацистам у Німеччині. А тепер з України стали робити «анти-росію» – проєкт, який сягає корінням в XIX століття. З однією метою – відірвати історичні території, які зараз називаються Україною, від нашої країни»

Ніхто не зробив для створення «анти-росії» з України більше, ніж сам путін. Починаючи від анексії Криму у 2014 році та закінчуючи вторгненням у 2022 році, загибеллю тисяч мирних українців, руйнуванням цілих міст. Повне відторгнення України від рф – заслуга в першу голову саме путіна, і нікого більше.

5) «Проект «анти-росія» – частина реваншистської політики щодо створення осередків конфліктів біля кордонів нашої країни»

Не існує ніякої «анти-росії», крім як у хворій голові путіна. Єдине, що постійно створює осередки конфліктів біля російських кордонів – імперське бажання рф відновити свою «велич» і знову підгребти держави, які отримали в 1991 році незалежність, під свою лапу.

6) «Пам'ятаємо ми й про потуги київського режиму роздобути ядерну зброю»

Якби Україна дійсно хотіла придбати ядерну зброю, вона у неї вже була б. Однак Україна дотримується положень Будапештського меморандуму, ДНЯЗ і співпрацює з МАГАТЕ, де можуть підтвердити – на відміну від російського союзника, Ірану, Україна ніколи не робила навіть найдрібніших кроків у бік отримання ядерної зброї.

7) «Ми не воюємо з народом України, він став заручником західних господарів»

Починаючи з 2014 року, росія тільки й робить, що воює саме з народом України. Особливо сильно це виявилося підсвічено з початку повномасштабного вторгнення: звернені в руїни Маріуполь, Попасна, Сєвєродонецьк, Вугледар, Бахмут, де загинуло чимало саме мирних жителів; терористичні обстріли великих російськомовних міст Херсона, Харкова, Запоріжжя, Дніпра; страти в Бучі, Ірпені, розстріли на Харківщині та Херсонщині.

8) «Мета Заходу – завдати стратегічної поразки росії. Покінчити з нами. Ми саме так все це розуміємо. Йдеться про існування нашої країни. Але вони не можуть не розуміти, що перемогти росію на полі бою неможливо»

Перемогти росію на полі бою ще як можливо, чим Україна успішно займається з моменту російського вторгнення. Єдине, що все ще не дає добити російсько-нацистського звіра в його лігві – це російська ядерна зброя.

9) «Заходу наплювати, на кого робити ставку в боротьбі проти росії: і терористів, і неонацистів, хоч чорта лисого – головне, щоб воювали проти росії»

У даній ситуації путін користується стандартним прийомом російської пропаганди, яка бере російські гріхи та приписує їх супротивнику, в цьому випадку – західним державам. Саме рф користується послугами терористів і неонацистів, а також кримінальників і найманців, намагаючись перемогти Україну – досить тільки поглянути на зоопарк, який являє собою терористична організація «ПВК Вагнера», ведена путінським кухарем Євгеном Пригожиним.

10) «Чим більш далекобійні системи будуть надходити в Україну, тим далі ми будемо змушені відсувати загрозу від своїх кордонів»

Чим більші потуги по захопленню України робитиме росія, тим більше шанси того, що по закінченню війни Бєлгородська, Брянська, Ростовська, Курська та інші прикордонні з Україною області рф будуть звернені не просто в демілітаризовану зону, але стануть східним аналогом Сектора Гази.

11) «У лютому 2022 року все було готове (з боку України – ред.) до атаки на Донбас... Це вони розв'язали війну, а ми хочемо її зупинити»

Знову стандартний прийом роспропаганди по перекладанню «з хворої голови на здорову». У лютому 2022 року біля українських кордонів завмерла в повній готовності величезне російське збройне угруповання. Саме рф готувалася до нападу на Україну, зовсім не навпаки.

12) «Школу бойових дій нічим не замінити, люди виходять звідти іншими та готові покласти своє життя за батьківщину»

Російські військові з цієї «школи» виходять в основному в чорних пакетах – кількість втрат другої армії світу наближається до 150 тисяч убитих, санітарні втрати російської армії приблизно вдвічі більше, що дозволяє говорити про півмільйона вбитих, поранених і полонених російських солдатів за рік війни.

13) «Росія вміє дружити та тримати слово»

Особливо добре про це знає Україна, так.

Що говорять про промову путіна офіційні особи, експерти та журналісти

Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента України:

«Путін публічно продемонстрував свою неактуальність і розгубленість. І підкреслив, що рф знаходиться в безумовному «тайговому тупику». І що перспективних рішень у нього немає і не буде. Тому що скрізь «нацисти, марсіани та теорії змови»... Sic transit gloria mundi Путіна в парламенті рф...».

Максим Бужанський, нардеп Верховної Ради від «Слуги народу»:

«Путін тупо здер слово в слово промову Гітлера в рейхстазі 1 вересня 1939 року. І прямо зараз її озвучує».

Антон Геращенко, радник міністра МВС:

«Сьогодні путін повторив свій стандартний набір звинувачень заходу, України, неонацистів. Не оголосив нову мобілізацію, не назвав війну війною. Звинувачення заходу на початку війни є брехливими та сміховинними, і розраховані тільки на обдурених пропагандою росіян.

Довше за все він міркував про те, що економічні санкції не діють і що економіка росії має успіхи. Очевидно, що це не так, і саме це є основною больовою точкою для його електорату.

Ініціатива давно не на його боці. Місце сили сьогодні в Києві. Сьогодні саме в Україні вирішується доля заходу, доля цінностей вільного світу. Вирішується майбутнє світового геопорядку. Україна переможе!»

Ігар Тишкевич, військовий експерт:

«Ключове враження-курс на ізоляцію в короткостроковій перспективі та розмови про довгу війну. Путін практично не говорив про мир, але багато про загрози для росії та окремих громадян. При цьому цікавий перехід на сприйняття «цивілізація» замість «держави» і, як наслідок нібито «право» рф на окреме, привілейоване, місце у світовій системі. І на цій основі виводиться теза про концентрацію сил і мобілізацію навколо керівництва рф... у рф не вірять в можливість швидкої перемоги. Розуміють, що будь-який проміжний результат у вигляді російсько-українських домовленостей несе ризики. Усвідомлюють, що країна втрачає статус глобальної супердержави. І загрози розповсюдження ядерної зброї, загрози масштабування конфлікту є істеричним запрошенням західних лідерів до розмови про місце рф у майбутньому»

Кирило Сазонов, політолог (служить в лавах ЗСУ):

«Всі сьогодні знущаються з послання путіна до Федеральних зборів. І це зрозуміло – по суті це була агресивна нісенітниця, прямолінійна брехня і феєрична маячня. Цей коктейль зробив маленького диктатора смішним і переляканим сірим чоловічком. На контрасті з реакцією на вчорашній візит Джозефа Байдена це виглядало особливо яскраво. Те, що сміялися в усьому світі, зрозуміло. Але складалося враження, що, за винятком повної клініки, над потугами путіна тихо іржали навіть в росії».

Ян Валетов, відомий український письменник:

«Це, звичайно, не агонія (а шкода!), але це приниження вселенського масштабу. Жалюгідна, хвора, всіма зневажена істота, яка ще вчора вважала себе королем світу. Нікчема з атомною зброєю на складах все одно залишається нікчемою. Режим нездар, брехунів і вбивць рано чи пізно повинен був закінчитися. І він закінчується».

Резюме промови Путіна

Загалом, всю промову путіна можна розділити на дві частини. Левову частку часу, 95%, зайняло повторення пропагандистських штампів, нісенітниці та брехня, перекочувало в мову диктатора з минулих виступів – брехня про мотиви початку війни, вимога «допомагати армії росії», брехня про те, що рф нібито веде війну з НАТО, маячня про «неонацистів», «біолабораторії», «санкції нам дарма», «росію перемогти на полі бою неможливо» тощо.

Путін майже годину висловлював своє бачення життя в Україні: фактчекінг зверненняВолодимир Путін у зверненні цілу годину розповідав про історію України та соціально-політичну ситуацію всередині нашої країни. Фактчекінг його промови – у матеріалі.

Крім того, за ці півтори години, які путін транслював аудиторії «дідусеві казки», він усіма силами намагався показати, що хоча йде війна, в росії триває «нормальне мирне життя», в якому не працює відомий принцип Третього рейху – «гармати замість масла».

Найважливіше путін видав в останні 10 хвилин свого виступу; він заявив, що росія призупиняє свою участь у договорі між рф і США про скорочення і контроль стратегічних наступальних озброєнь (ядерної зброї). Це той самий договір, який фактично припинив колись гонку озброєнь.

При цьому путін звинуватив західні країни в спробах атакувати бази стратегічної авіації рф. Хоча ударів по базах завдавала Україна – оскільки ця стратегічна авіація завдає по українських містах терористичні ракетні удари.

«Нам відомо, що Захід прямо причетний до спроб київського режиму завдати ударів по базах нашої стратегічної авіації. Використані для цього безпілотники були оснащені та модернізовані за сприяння натовських фахівців. І ось тепер вони хочуть ще й оглядати наші оборонні об'єкти? В сучасних умовах сьогоднішнього протистояння це звучить як якась маячня просто» - заявив він.

Також він зажадав переглянути СНО на умовах росії (чого, очевидно, робити ніхто не буде) – зокрема, включити в нього дві ядерні держави, Британію і Францію, які цей договір не підписували.

СНО-3 передбачає, що кожна зі сторін скорочує свої запаси ядерних боєзарядів до 1550 одиниць і до 700 одиниць для розгорнутих носіїв – міжконтинентальних балістичних ракет, атомних підводних човнів і важких бомбардувальників.

Останній аргумент: чи зважиться росія на застосування ядерної зброїЧи зможе росія використати ядерну зброю в Україні, чим вона може вдарити та що думають експерти – в матеріалі Слово і діло

Це означає, що за фактичною ліквідацією системи міжнародних відносин, які склалися в Європі та світі з часів Ялти, Потсдама і Фултона, путін зажадав переглянути сформовану в кінці Холодної війни систему контролю за ядерним озброєнням. Враховуючи, що США і країни НАТО, швидше за все, не будуть погоджуватися на таке – не можуть же вони поступитися ядерному шантажу з боку путіна – СНО-3, судячи з усього, буде демонтований без його заміни.

На цьому тлі були висловлені також погрози, що рф відновить ядерні випробування, якщо їх почне США, а крім того, путін підписав наказ про виведення на бойове чергування нових стратегічних комплексів наземного базування.

Можна зробити висновок, що путін намагається знову, у своїй характерній манері підвищувати ставки у відносинах із західними країнами: мовляв, негайно припиняйте підтримку України, або почнеться ядерна війна.

Час до катастрофи: як і з яких причин переводили стрілки Годинника Судного дняЛюдство знаходиться в безпрецедентній близькості від глобальної катастрофи – стрілки Годинника Судного дня показують 90 секунд до півночі. Що це означає, як і через що переводили Годинник – на інфографіці.

Як далеко він готовий піти? Невідомо. Однак що Україна, що західні країни вже давно ставляться до путінських загроз дуже скептично. І навіть якщо путін абсолютно втратить залишки розуму і спробує вивести рівень напруги аж до положення «Карибської кризи» 1962 року, не факт, що західні країни не підуть йому назустріч – занадто різні були умови в 1962 році та зараз, 61 рік по тому.

Крім того, є такий фактор, як Китай, і як відреагує на такі вигадки путіна Пекін, якому безумовно не посміхається згоріти у вогні спровокованої рф ядерної війни – питання поки що відкрите.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: