Коли західні санкції повноцінно вдарять по економіці росії – оцінка експертів

Читать на русском
Критичний ефект санкцій на економіку росії проявиться не раніше кінця 2023 року, проте вже зараз обмеження здійснили серйозні зміни в економіці всередині країни.
LIGA.net

Критичний ефект західних санкцій економіка росії відчує не раніше кінця 2023 року за умови відсутності нових обмежувальних заходів.

Про це йдеться у дослідженні Київської школи економіки (KSE).

Аналітики зазначили, що консенсус-прогнози скорочення російської економіки у 2022 році були знижені до 6%-9,5%, а інфляції – до 12%-15%. Головна причина такого покращення – високі доходи від нафти та газу, які допомогли відновити рубль та у поєднанні з політичною підтримкою частково захистили економіку від впливу першої хвилі санкцій.

Санкції жорстоко б'ють по росіянам, в росії інфляція та дефіцит товарів – експертСанкції прекрасно працюють, попри вигадки російської пропаганди щодо імпортозаміщення та іншу генеровану нею маячню

Але в KSE розглядають це лише як тимчасове покращення, а перспективи росії вважають крихкими з кількох причин.

Експерти заявили, що з цього моменту доходи рф від експорту нафти та газу – а це ключовий елемент захисту від санкцій – знижуватимуться. Внаслідок санкцій росія втратила у другому кварталі 20 млрд доларів доходів від нафти. А після введення з 5 грудня ембарго на російську морську нафту і з 5 лютого на нафтопродукти доходи впадуть ще сильніше. Крім того, знижується обсяг продажу російського газу до Європи.

Таким чином, після набуття чинності всіма європейськими санкціями в нафтогазовому секторі в KSE очікують скорочення доходів росії від продажу енергоносіїв на 40%.

Крім того, зазначається у дослідженні, санкції б'ють по внутрішній російській економіці. Промислове виробництво у червні скоротилося на 1,8% у річному вирахуванні, зокрема, на 62% впало виробництво автомобілів, а реальні доходи росіян впали на 6,1%.

Експерти очікують подальшого впливу влітку, коли позначиться вихід компаній і різко зросте рівень безробіття.

Окрім цього, росія зіткнулася з різким скороченням торгівлі, що призвело до скорочення імпорту на 22%, загалом це є ознакою нестабільності.

Ще один фактор – росія почала скорочувати соціальні витрати. Поки що зниження скромне: на 2023-2025 роки заплановано скорочення приблизно на 26 млрд доларів за соціальними та інвестиційними програмами.

Занепад росії розпочався ще до її повномасштабного вторгнення в Україну – економістЕкономіст Дарон Асемоглу вважає, що занепад росії розпочався ще до вторгнення в Україну. На його думку, рф сьогодні вступає в нову фазу занепаду, який буде небезпечний і для її народу, і для світу.

«Однак критичний ефект санкцій навряд чи здійсниться до кінця 2023 року, якщо не будуть введені нові санкції. Путінська росія переживала кризу платіжного балансу у 2008, 2014-15 та 2020 роках, коли доходи від нафти та газу різко впали. Наступного року, коли буде введено європейське нафтове ембарго, ми очікуємо на 40% скорочення доходів росії від нафти та газу. Під тиском рубля здатність рф вести війну з Україною буде ослаблена. І якщо Європа припинить закуповувати російський газ доходи росії наступного року впадуть до критично низького рівня», – заявили в KSE.

Після падіння доходів від нафти і газу нижче за критичний рівень, зовнішній баланс вимагатиме або використання міжнародних резервів, або серйозного коригування обмінного курсу рубля. На практиці російська влада зіткнеться з вибором: дозволити рублю ослабнути і змиритися з повторним прискоренням інфляції, що призведе до скорочення реальних доходів населення, або провести різке посилення політики, що уповільнить економіку. У будь-якому разі російська економіка буде серйозно підірвана, що послабить здатність путіна продовжувати війну.

Нагадаємо, наприкінці травня фінансовий експерт заявив, що в економіці росії розпочався катастрофічний спад. Його ознаками є падіння економічної активності, падіння доходів та рівня споживання.

Західні санкції, за деякими даними, торкнулися роботи 86% російських компаній.

Водночас, є сигнали, що російська влада готує свою економіку до затяжної війни проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: