Єврокомісія офіційно представила 10-й пакет санкцій проти рф: деталі

Читать на русском
Єврокомісія офіційно запропонувала до схвалення країн ЄС десятий пакет санкцій проти росії. Що у ньому затверджено.
фото ЕРА

Європейська комісія офіційно запропонувала до схвалення державами-членами десятий пакет санкцій проти росії через вторгнення в Україну.

Про це йдеться у зверненні президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн та високого представника ЄС Жозепа Борреля у Twitter.

Глава ЄК озвучила подробиці щодо кожного з пунктів.

«Передусім ми пропонуємо подальші експортні заборони, які коштуватимуть понад 11 млрд євро, щоб позбавити російську економіку критичних технологій та промислових товарів», – сказала фон дер Ляйєн.

Вона пояснила, що йдеться про товари, які рф не зможе замістити поставками з інших країн: електроніку, спеціальні транспортні засоби, частини машин, запчастини для вантажівок та літаків, товари для будівельного сектора, які можуть застосовуватись російськими військовими.

«Друге. Ми й надалі обмежимо експорт товарів подвійного призначення та технологічних товарів. Ми пропонуємо експортний контроль 47 компонентів, які можуть використовуватись у російській зброї, у тому числі дронах, ракетах та вертольотах», – заявила президент ЄК.

Також, за словами фон дер Ляйєн, ЄС уперше вирішив додати структури третіх країн, які використовуються росією для обходу санкцій.

«Революційна гвардія Ірану забезпечує росію дронами «Шахед» для атак на громадянську інфраструктуру України. Тому ми додаємо сім іранських структур до нашого списку», – сказала вона.

Крім того, з її слів, десятий пакет санкцій спрямований проти російської машини пропаганди.

«Тому ми пропонуємо внести путінських пропагандистів до списку санкцій нарівні з політичними та військовими керівниками росії», – зазначила вона.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що йдеться про понад 100 нових імен у списку санкцій.

Четвертим пунктом пакунку санкцій, за словами фон дер Ляйєн, є заходи запобігання обходу санкцій проти рф.

«Я закликаю держави-члени швидко затвердити цей новий пакет санкцій. Нашою метою разом із партнерами по Групі семи мати чергові суттєві санкції до 24 лютого, якраз через рік після того, як Путін розпочав свою імперіалістичну війну», – резюмувала голова ЄК.

Нагадаємо, фон дер Ляйєн анонсувала, що ЄС ухвалить десятий пакет санкцій проти росії до річниці вторгнення 24 лютого.

Bloomberg писало про те, що ЄС не запроваджуватиме санкції проти «Росатому» в рамках десятого пакету. При цьому Україна ввела санкції проти російської атомної галузі і чекає на такі кроки від партнерів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: