Швейцарський банк заблокував майже 18 мільярдів франків активів рф

Читать на русском
Швейцарія приєдналася до санкцій ЄС і відтоді заблокувала російські фінансові активи на суму близько 7,5 млрд швейцарських франків та 15 об'єктів нерухомості.

Швейцарська міжнародна фінансова група Credit Suisse (CS) заблокувала і де-факто «заморозила» близько 17,6 млрд швейцарських франків, що понад удвічі більше ніж сума офіційно заморожених у Швейцарії російських активів.

Про це повідомляє швейцарська газета Sonntags Zeitung.

Згідно з інформацією видання, після повномасштабного вторгнення рф в Україну Швейцарія приєдналася до санкцій ЄС і відтоді заблокувала російські фінансові активи на суму близько 7,5 млрд швейцарських франків та 15 об'єктів нерухомості. Загалом же в Україні може бути близько 46,1 млрд франків російських активів.

Швейцарія приєдналася до санкцій ЄС та встановила ліміт цін на російську нафтуУ п'ятницю, 16 грудня, Швейцарія приєдналася до санкцій ЄС проти країни-агресора, встановивши стелю цін на російську нафту на рівні 60 доларів за барель.

Між тим, коли мова заходить про кошти, які належать російській державі та центробанку рф, то ситуація тут є складною, оскільки «офіційно ці кошти не підпадають під санкції, тому вони не є офіційно заблокованими». Однак, при цьому, всі операції з цими грошима заборонені і це означає, що «де-факто вони є замороженими». Про яку суму може тут йти мова невідомо, «оскільки ці гроші не входять до санкційного списку», а отже, немає обов'язку повідомляти про них державний секретаріат Швейцарії з питань економіки (SECO).

На цьому тлі Sonntags Zeitung повідомляє, що лише фінансова група Credit Suisse заблокувала 17,6 млрд франків таких російських активів.

«Зараз CS повідомляє, що вона заблокувала або заморозила російські активи на суму 17,6 млрд швейцарських франків. Це – більше третини всіх зареєстрованих російських активів у Швейцарії. З них, очевидно, лише близько 4 млрд франків припадає на осіб, включених в санкційний список», - йдеться у статті.

Зазначається, що «решта 13,6 млрд франків належать людям, які потрапили під санкції в інших країнах, наприклад, Віктору Вексельбергу, який, як відомо, має рахунок у CS, але не може зняти свої гроші».

«Крім того, це можуть бути гроші російського центрального банку або російської держави, які не підпадають під санкції, але де-факто заморожені», - повідомляє Sonntags Zeitung.

Нагадаємо, що нещодавно нижня палата парламенту Швейцарії зареєструвала депутатську ініціативу, яка передбачає дозвіл на реекспорт зброї із третіх країн до України.

Напередодні Швейцарія заблокувала передачу Україні двох зенітних установок.

Також США продовжують тиснути на Швейцарію щодо заморожених активів росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: