Typhoon проти Rafale: що відомо про британські та французькі винищувачі, які може отримати Україна

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський, підбиваючи підсумки візиту до Брюсселя, сказав, що «за лаштунками» є певні позитивні рішення щодо винищувачів для України. Хоча, як повідомило агентство Bloomberg із посиланням на європейського чиновника, Україні ніхто не давав зобов'язань щодо надання бойової авіації, деякі країни вже просигналізували, що це можливо. Наприклад, президент Франції Еммануель Макрон сказав, що постачання Україні літаків не виключено, хоча це не питання найближчих тижнів. Якщо говорити про країни поза Євросоюзом, то Велика Британія вже готова провести навчання українських пілотів, що може бути першим кроком до винищувачів. На озброєнні Франції знаходяться винищувачі Dassault Rafale, Британія може надати нам Eurofighter Typhoon. На інфографіці «Слово і діло» – їхні характеристики.

Характеристики британського винищувача Eurofighter Typhoon та французького Dassault Rafale, які може отримати Україна – на інфографіці.
Британські та французькі винищувачіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Eurofighter Typhoon – це багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який випускає компанія Eurofighter Jagdflugzeug GmbH. Літак є спільним проєктом Великої Британії, Німеччини, Іспанії та Італії: його почала розробляти в 1983 році, а серійне виробництво розпочалося лише в 2003-му.

Typhoon є основним бойовим літаком військово-повітряних сил Великої Британії, також є на озброєнні Німеччини, Італії, Австрії та Іспанії.

Dassault Rafale – це також багатоцільовий винищувач четвертого покоління, розроблений французькою компанією Dassault Aviation. Окрім Франції, літак є на озброєнні Єгипту, Індії, Катару та Греції.

Основні характеристики Typhoon та Rafale практично ідентичні. Обидва розраховані на екіпаж з однієї-двох осіб, бойовий радіус становить 1380 км. При цьому у британського літака трохи більша дальність польоту – 3790 км проти 3700 км, а також швидкопідйомність. І він може розвивати швидкість до 2450 км на годину проти 2200 км на годину у Rafale.

Що стосується розмірів, то Typhoon довше за Rafale (15,96 метрів проти 15,3 метрів), але трохи нижче. Також у британського винищувача більший розмах і площа крила.

Британський Typhoon важить 11 тисяч кілограм, його максимальна злітна вага – 23,5 тисяч кілограм. У французького винищувача ці показники становлять 10 тисяч кілограм та 24,5 тисячі кілограм відповідно.

Винищувач Typhoon використовує 27-мм швидкострільну гармату Mauser BK-27, боєзапас складає 150 снарядів. Літак також може нести дев'ять тонн озброєння на 13 підвісках.

На озброєнні французького Rafale – гармата Nexter 30M791, боєзапас – 125 снарядів. Також у винищувача 14 підвісок для додаткового озброєння.

Раніше ми порівняли американські F-16 та радянські МіГ-29, які є головними претендентами на постачання Україні.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак попросив свого міністра оборони Бена Воллеса вивчити, які літаки потенційно можна надати Україні.

Воллес водночас виключив негайну передачу винищувачів Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: