Чому США не постачають Україні ракети ATACMS: ЗМІ назвали причину

Читать на русском
За версією Пентагону, США мають невеликий запас ракет ATACMS, тому їх не передають Україні – щоб вистачило власним збройним силам.
mil.in.ua

Адміністрація Джо Байдена назвала ще одну причину, через яку Україні не надають далекобійні ракети ATACMS. США стурбовані, що їхнього запасу не вистачить американській армії.

Про це повідомляє видання Politico із посиланням на чотирьох співрозмовників, знайомих із переговорами.

Так, за їхніми словами, на нещодавніх зустрічах американські чиновники заявили українцям, що не мають зайвих армійських тактичних ракетних систем. Перекидання ATACMS на поле бою у Східній Європі призведе до скорочення американських запасів та зашкодить готовність збройних сил США.

В арсеналі яких країн є балістичні ракетиВ арсеналі яких країн є балістичні ракети та якої дальності – на інфографіці. Міжконтинентальні балістичні ракети є у арсеналі семи країн.

Також США, як і раніше, турбуються, що Україна використовуватиме далекобійні ракети, щоб завдавати ударів у глиб російської території – у кремлі раніше називали передачу такої зброї «червоною лінією».

Однією з причин, чому США не на наважуються відправити ATACMS, пов'язана з бажанням підтримувати певний рівень боєприпасів на складах США, сказав один з американських чиновників.

«З будь-яким пакетом ми завжди враховуємо нашу готовність і наші власні запаси, надаючи Україні те, що їй потрібно на полі бою», – сказав високопосадовець Міноборони.

За словами одного з джерел видання, один з «обхідних шляхів», які розглядає Україна, полягає в тому, щоб попросити схвалення США на купівлю ATACMS у союзної країни, яка використовує цю зброю – за рахунок оборонної допомоги від Штатів.

До списку користувачів ATACMS входять Південна Корея, Польща, Румунія, Греція, Туреччина, Катар та Бахрейн.

Нагадаємо, наприкінці грудня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба припустив, що Україна може отримати американські балістичні ракети ATACMS у 2023 році.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, в арсеналі яких країн є балістичні ракети та якої дальності.

Також ми писали, скільки військової допомоги і коли США виділили з 2022 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: