США дозволили продаж Польщі американських РСЗВ HIMARS, ATACMS та іншої зброї на $10 млрд

Читать на русском
Держдепартамент США схвалив можливий продаж Польщі РСЗВ HIMARS та інших озброєнь на 10 мільярдів доларів.
picture-alliance

У вівторок, 7 лютого, США схвалили можливий продаж Польщі американських РСЗВ HIMARS.

Про це повідомляє агенство зі співпраці в сфері безпеки Пентагону.

Зазначається, що Держдепартамент США схвалив можливий продаж Польщі РСЗВ HIMARS та інших озброєнь на 10 мільярдів доларів.

У запиті Польщі йшлось про придбання 18 пускових установок M142 для HIMARS; 468 комплектів модулів заряджання пускових установок HIMARS; 45 армійських тактичних ракетних систем ATACMS; і загалом 1514 пускових установок для РСЗВ GMLRS різної модифікації.

Польща надішле Україні танки PT-91 Twardy – МоравецькийПольща відправить в Україну 60 танків PT-91 Twardy, разом із раніше анонсованими Leopard 2, повідомив прем'єр Моравецький.

Також польська сторона прохала США про навчально-тренувальні ракети, допоміжне обладнання, засоби зв'язку, запасні й ремонтні частини та інше супутнє обладнання, а ще про підготовку військових та інженерно-технічні і логістичні послуги уряду США й підрядників.

«Запропонований продаж сприятиме досягненню зовнішньополітичних цілей і цілей національної безпеки Сполучених Штатів шляхом посилення безпеки країни-члена НАТО, яка є рушієм політичної стабільності і економічного прогресу в Європі», – йдеться в повідомленні.

Як підкреслюється, продаж не змінить «основний військовий баланс» у регіоні та не матиме негативного впливу на обороноздатність США.

Перший контракт на придбання американських реактивних систем залпового вогню HIMARS був підписаний у 2019 році. Тоді в межах міжурядової угоди міністерство національної оборони Польщі замовило 20 систем залпового вогню HIMARS у американського оборонного гіганта Lockheed Martin, з яких дві мали бути для бойового застосування і дві - для навчання.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський, Джо Байден та Анджей Дуда можуть зустрітися наприкінці місяця у Польщі.

Раніше стало відомо, що Польща готова у координації з НАТО передати Україні винищувачі.

Також президент Дуда закликав НАТО надати Україні конкретні гарантії безпеки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: