Ситуація на Запорізькій АЕС погіршується – Міненерго

Читать на русском
Галущенко зауважив, що скидання води російськими терористами в Каховському водосховищі несе загрозу для роботи ЗАЕС.
Getty Images

Ситуація на Запорізькій АЕС, яка знаходиться під контролем окупантів, погіршується. Відомо, що нині дії росіян ставлять під загрозу можливість швидкого підключення станції до мережі після її звільнення Україною.

Про це міністр енергетики Герман Галущенко повідомляє в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

«Якщо сказати, що там відбувається, то це погіршення ситуації. І це не тільки наша оцінка, ця оцінка збігається з оцінкою фахівців МАГАТЕ. Ми про це говорили з Гроссі, він знає це, і його експерти, які на місці», - сказав Галущенко.

Як зазначається, по-перше, є певна лють з боку росіян через те, що вони не отримали бажаної кількості людей, які підписали контракти з ними, і, відповідно, тиск збільшується на персонал. Відомо, що «вони б’ють публічно, зникають люди, тобто це такий звичайний російський терор».

Водночас, по-друге – це те, що взагалі експлуатація станції зараз здійснюється таким чином, що вона погіршує устаткування. Це суттєво погіршує можливості в подальшому включити її в мережу.

Також Галущенко зауважив, що скидання води російськими терористами в Каховському водосховищі несе загрозу для роботи ЗАЕС.

«Ця ситуація дійсно є досить небезпечною, якщо вона буде розвиватися далі в такому напрямку. Більше того, ми повідомили МАГАТЕ, і так само є відповідна заява МАГАТЕ стосовно цієї ситуації. Зараз є інформація, що там трохи рівень стабілізувався, але питання в тому, що ми не маємо доступу та можливості регулювати злив цієї води. Наскільки вони свідомо це роблять, чи будуть готові здійснити такі дії, щоб поставити під загрозу експлуатацію ЗАЕС, знаєте, від них можна чекати чого завгодно», - зауважив керівник Міненерго.

Нагадаємо, що Україна повернула в роботу два енергоблоки на одній з атомних електростанцій. Це додаткові 1 220 МВт до потужностей енергосистеми, що дозволить зменшити дефіцит.

Напередодні Держатомрегулювання заборонило експлуатацію окупованої Запорізької АЕС.

Раніше повідомляли, що росіяни відправили персонал з Калінінської АЕС на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

Також росіяни вербують у Білорусі ремонтників, щоби відправити їх на Запорізьку АЕС. Таким чином, окупанти намагаються відновити стабільну роботу станції після обстрілів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: