Держатомрегулювання заборонило експлуатацію окупованої Запорізької АЕС

Читать на русском
Державна інспекція ядерного регулювання України заборонило експлуатацію енергоблоків номер 3, 4, 5, 6 Запорізької АЕС.
Getty Images

Державна інспекція ядерного регулювання України заборонило експлуатацію енергоблоків №3, 4, 5, 6 Запорізької АЕС.

Про це повідомляють на офіційному сайті Держатомрегулювання.

Експлуатація блоків №1 та 2 була заборонена ще у серпні 2022 року. Експлуатацію енергоблоків №3, 4, 5 11 лютого заборонили внаслідок неможливості усунення виявлених порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки.

Варто нагадати, що промисловий майданчик Запорізької АЕС зазнає періодичних обстрілів, повітряні лінії зв’язку з енергетичною системою України зазнали пошкоджень. Крім того, виробничі приміщення станції, зокрема інформаційно-кризовий центр, не можуть використовуватися за призначенням через розташування у них російських військових.

«Ці факти свідчать про порушення фундаментальних принципів забезпечення безпеки атомних станцій як реалізації стратегії глибокоешелонованого захисту, забезпечення культури безпеки, відповідальності експлуатуючої організації», – наголошують у відомстві.

Також було встановлено порушення вимог законодавства, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, документів дозвільного характеру, зокрема ліцензій на експлуатацію ядерних установок.

Раніше повідомляли, що росіяни відправили персонал з Калінінської АЕС на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

Також росіяни вербують у Білорусі ремонтників, щоби відправити їх на Запорізьку АЕС. Таким чином, окупанти намагаються відновити стабільну роботу станції після обстрілів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: