Обмін полоненими: скільки військових та цивільних вдалося повернути Україні з 24 лютого

Читать на русском

Днями між Україною та росією відбувся черговий обмін полоненими, внаслідок якого додому повернулися 116 осіб, зокрема захисники Маріуполя, херсонські партизани та снайпери з Бахмутського напрямку. Всього з початку повномасштабної війни, за словами Володимира Зеленського, з полону вдалося повернути понад 1,7 тисячі українців. Водночас, ще близько 3 тисяч захисників залишаються в неволі. Усі обміни з 24 лютого – на інфографіці «Слово і діло».

З початку повномасштабної війни України та рф провели більше 30 обмінів полоненими. Найперший обмін відбувся 1 березня: на Сумщині п'ятьох членів територіальної оборони обміняли на одного росіянина.

Перший масштабний обмін відбувся 24 березня: повернулися 10 українських військових та 19 цивільних моряків.

Протягом квітня Україна та росія провели дев'ять обмінів полоненими, поки це рекорд за час війни. Вдалося повернути 236 військових та 66 цивільних. Наймасштабніший обмін відбувся у Запорізькій області: було звільнено 86 військових, у тому числі 15 жінок.

У травні був лише один обмін: 6 числа додому повернулися 28 військових і 13 цивільних.

П'ять обмінів полоненими було у червні. Зокрема, 29 червня вдалося обміняти 144 наших військових – на той момент це був наймасштабніший обмін. Серед звільнених було 95 захисників «Азовсталі». Загалом у червні було звільнено 11 цивільних та 161 військовий.

Потім в обмінах полоненими настала двомісячна пауза, наступного разу повернути українців додому вдалося на початку вересня.

Загалом за вересень вдалося звільнити 231 військового та 4 цивільних. Наймасштабніший і знаковий обмін відбувся 21 вересня – звільнено 213 військових та двох цивільних. Зокрема додому повернулися 108 бійців полку «Азов», серед них п'ятеро командирів Маріупольського гарнізону: Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко та Денис Шлег.

Росія, у свою чергу, отримала 55 своїх військових та кума путіна Віктора Медведчука.

У жовтні під час п'яти обмінів звільнили 208 полонених військових та 14 цивільних. У листопаді вдалося домовитися також про п'ять обмінів і звільнити 245 військових та 4 цивільних.

Ще чотири обміни пройшли у грудні, звільнили 314 військових та одного цивільного.

Цього року поки що було два обміни: 8 січня – звільнили 50 військових, 4 лютого – звільнили 116 військових.

Нагадаємо, омбудсмен Дмитро Лубінець закликав родичів військовополонених публічно не називати їхніх прізвищ, щоб не ускладнювати роботу з їх повернення в Україну.

Наприкінці січня Україна передала росії список із 748 поранених військовополонених для верифікації стану здоров'я та місця знаходження.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: