Омбудсмен закликав родичів військовополонених не називати їхніх прізвищ, це шкодить обміну

Читать на русском
Також омбудсмен зазначив, що не можна говорити про кількість українських полонених, бо рф може це використати не на користь процесу їх повернення.
Ілюстративне фото

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав родичів військовополонених публічно не називати їхніх прізвищ, щоб не ускладнювати роботу з їх повернення в Україну.

Про це омбудсман заявляє у ефірі «1+1».

«Я звертаюся до всіх родичів, ми дуже просимо: так, треба казати про те, що рф тримає наших героїв і героїнь. Але як тільки ви називаєте конкретні прізвища - ви маєте зрозуміти, що це ускладнює нам нашу роботу. Привертайте увагу до процесу, до того, що рф порушує Женевські конвенції – не називаючи конкретних прізвищ», - заявив Лубінець.

Згідно зі словами Уповноваженого ВР, люди можуть розповідати про умови, за яких захисники потрапили у полон - наприклад, герої Маріуполя.

«Але знову ж таки – прізвища не називайте, ми вас дуже просимо», - наголосив посадовець.

Захисники України, які вважалися загиблими, живі – омбудсмен назвав їх кількістьЛубинець розповів про підсумки переговорів у Туреччині з омбудсменом рф Тетяною Москальковою.

Водночас, омбудсмен зазначив, що не можна говорити про кількість українських полонених, бо рф може це використати не на користь процесу їх повернення, який українській владі вдалося налагодити. «Публічність заважає», - запевнив Лубінець.

При цьому, він висловив думку, що російський омбудсмен Тетяна Москалькова особисто зацікавлена, аби показати результати процесу обміну.

«І ці результати у нас є. Наприклад, вона привезла список з 23 наших військовополонених, які у нас вважалися фактично загиблими», - додав омбудсмен.

Нагадаємо, що Україна передала рф список із 748 поранених військовополонених для верифікації стану здоров'я та місця знаходження.

Раніше в Україну повернули трьох дітей, депортованих окупантами.

Також, напередодні омбудсмен назвав кількість внутрішніх переселенців в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: