За розсилкою замінованих листів в Іспанії стоять російські агенти-ультраправі – ЗМІ

Читать на русском
Іспанське слідство змогло ідентифікувати виконавців терактів - за ними стоїть ультраправе неонацистське угруповання з базою в Петербурзі, що діє під контролем спецслужб рф
Ілюстративне фотоeuropapress.es

Наприкінці 2022 року до посольства України в Іспанії, на кілька військових баз, а також на адресу деяких урядових установ прийшли посилки з бомбами. За цими спробами терористичних актів стоїть ультраправе угруповання, що діяло за завданням російських спецслужб.

Про це повідомляє американське видання The New York Times з посиланням на матеріали слідства і висновки офіційних осіб.

Іспанські поліцейські провели розслідування по шести епізодах спроб здійснення терактів - коли заміновані листи прийшли в посольство України, офіційну резиденцію прем'єр-міністра Педро Санчеса, посольство США, військову базу та інші місця.

Посольства та консульства України у шести країнах отримали закривавлені пакети з очима тварин усередині – МЗСДо посольств та консульств України в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, Чехії надійшли закривавлені пакунки. Усередині були очі тварин, а самі пакети просякнуті рідиною характерного кольору.

«Американські та європейські офіційні особи вважають, що російські офіцери військової розвідки наказали групі бойовиків, яка дійсно базувалася в росії, здійснити цю кампанію, головними цілями якої були прем'єр-міністр, міністр оборони та іноземні дипломати, інші посадові особи» - зазначає видання.

Іспанське слідство змогло ідентифікувати виконавців терактів - за ними стоїть ультраправе неонацистське угруповання «Російський імперський рух». Терористи мають базу підготовки бойовиків в Санкт-Петербурзі, а в Європі у них - мережа агентів та прихильників. У США це угруповання визнано глобальною терористичною організацією, у Вашингтоні вважають, що воно пов'язане зі спецслужбами рф.

Зокрема, іспанські слідчі зафіксували прибуття ймовірних терористів до Іспанії незадовго до кампанії з розсилання листів. Стверджується, що терористи контактували з місцевими ультраправими організаціями неонацистського спрямування, підшукуючи за завданням рф виконавців для терористичних актів.

У США і Європі впевнені, що таким чином росіяни не тільки перевірили свою агентуру в дії, але і спробували залякати країни, які допомагають Україні, можливими терактами на їхній території.

«Це виглядає як попереджувальний постріл. Це росія посилає сигнал про те, що вона готова використовувати терористів, щоб атакувати тилові райони заходу» - прокоментував ситуацію колишній координатор Державного департаменту США По боротьбі з тероризмом Натан Сейлз.

Нагадаємо, загрози отримали дипломатичні установи України в Австрії, Ватикані, Данії, Іспанії, Італії, Казахстані, Нідерландах, Польщі, Португалії, Румунії, США, Угорщині, Франції, Хорватії, Чехії.

Все почалося з вибуху 30 листопада в посольстві України в Мадриді. Вибухівка була захована в конверті з листом, адресованим послу України Сергію Погорельцеву.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: