Колишній президент Бразилії став фігурантом справи про штурм парламенту в столиці

Читать на русском
На цей час слідча група, яка розслідує заворушення, відкрила сім кримінальних справ, пов'язаних з погромами та протестами 8 січня
Жаїр Болсонаруgov.br

Генеральна прокуратура Бразилії, яка розслідує заворушення 8 січня в столиці держави, звернулася до Федеральної Верховний суд з проханням долучити подання проти колишнього президента країни Жаїра Болсонару до розслідування. Йому закидають підбурювання до заворушень і подальшого штурму парламенту.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Як доказ, прокурори представили відео, яке було опубліковано 10 січня і пізніше видалено. У відео Болсонару ставив під сумнів підсумки виборів 30 жовтня 2022 року, які він програв. Таким чином, на думку прокурорів, Болсонару «вчинив акт підбурювання громадськості до скоєння злочинів».

На цей час слідча група, яка розслідує заворушення, відкрила сім кримінальних справ - вони зачіпають дії протестувальників, пошук ймовірних спонсорів та ідеологів заворушень, підбурювачів і представників адміністрації, які могли б бути причетні до протестів.

Нагадаємо, що 8 січня столицю Бразилії, місто Бразиліа, захлеснули масові заворушення, оскільки прихильники колишнього президента Жаїра Болсонару, які не визнають підсумки виборів, вийшли на масові мітинги. Вони ведуть бої з поліцією і захоплюють будівлі уряду.

30 жовтня 2022 року у Бразилії завершилися вибори президента. Ним став Луїс Інасіу Лула да Сілва. Відомо, що у другому турі він отримав 50,8% голосів громадян, обійшовши свого опонента Жаїра Болсонару. Останній набрав 49,1% голосів.

Пізніше стало відомо, що поліція звільнила всі будівлі, захоплені прихильниками колишнього президента країни Жаїра Болсонару – Національний конгрес, президентський палац і Верховний суд. У процесі звільнення заарештовано понад 400 осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: