Заміна Суровікіна на Герасимова: аналітики назвали дві цілі кремля

Читать на русском
Кремль намагається покращити систему командування для нових наступів цього року та зміцнити позиції міноборони. Проте Валерій Герасимов навряд чи зможе швидко оживити та змінити тактику росії у війні.
Фото: ТАРС

Призначенням Валерія Герасимова командувачам окупаційних військ в Україні кремль хоче вирішити два завдання: спробувати покращити систему командування для ефективних військових дій цього року та зміцнити позиції міноборони рф на тлі посилення впливу військових блогерів та засновника ПВК «Вагнера» Пригожина.

Такий висновок зробили аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW припускають, що володимир путін планує нові наступальні операції в 2023 році. Проте раніше він неодноразово демонстрував, що неправильно розуміє можливості російської армії та не відмовився від своїх максималістських цілей в Україні.

«Цапи-відбувайло»: хто з російського військового керівництва був відсторонений за провали в УкраїніНа кого у кремлі звалили провину за провали російської армії в Україні та усунули з посад – на інфографіці.

Аналітики нагадали, що Герасимов схвалив і не заперечував катастрофічному військовому плану росії у лютому 2022-го і навряд чи суперечитиме путіну зараз.

«Герасимов навряд чи зможе швидко оживити та змінити тактику росії у війні проти України для досягнення максималістських цілей путіна. Герасимов погодився на принципово хибні початкові плани путіна щодо вторгнення і зник після їхнього краху. Структура російського командування, ймовірно, залишиться роздробленою без паузи для коригування ведення війни. Герасимов керуватиме дезорганізованою командною структурою, яка переживає постійні, послідовні провали, які саме він багато в чому і започаткував своїми діями до вторгнення в Україну», – йдеться у звіті.

Крім того, призначення Герасимова могло бути частково політичним рішенням, вважають аналітики – щоб відновити першість міноборони. Сергій Суровікін був улюбленцем публіки Євгена Пригожина, який все частіше критикує ведення війни та міноборони.

Нагадаємо, напередодні в росії змінили командувача об'єднаного угрупування військ в Україні. Замість Сергія Суровікіна на посаду призначено начальника генштабу Валерія Герасимова.

У британській розвідці вважають, що це рішення стало важливою зміною у підході путіна до управління війною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: