Наступ росії на сході практично зупинився – NYT

Читать на русском
Україна та росія сповільнили темпи свого просування на фронті, а російський наступ на Донбасі взагалі зупинився.
armyinform.com.ua

Швидкість просування сторін у війні між Україною та росією сповільнилася, а російський наступ на Донбасі взагалі зупинився.

Про це пише The New York Times.

Як пише видання, війна вже не виправдала очікувань деяких експертів, зокрема тих, хто прогнозував завоювання України протягом кількох тижнів. Наразі складно спрогнозувати, як можуть розвиватися події, але обидві сторони дали зрозуміти, що планують нові наступи.

Війна в Україні: експерти назвали шість факторів, які вплинуть на подальший перебіг подійШість чинників, що вплинуть на перебіг війни в Україні на початку 2023 року – погода, битва за Бахмут, наступ ЗСУ, російська оборона, наступ росіян, події за межами України.

Росія в перші тижні повномасштабної війни досягла успіхів на півдні, але була відкинута з-під Києва. Отримавши контроль над Херсонською областю, росіяни перейшли до нової мети – захоплення Донецької та Луганської областей. У липні війська рф захопили останнє місто в Луганській області і з того часу їх наступ практично зупинився.

Імпульс змінився на користь України під час серпневого контрнаступу. Восени ЗСУ розгромили російські війська на Харківщині, а в листопаді змусили піти з Херсона.

З того часу швидкість територіальних змін на користь будь-якої зі сторін сповільнилася.

За словами військових експертів, повільніші темпи і, здавалося б, менші успіхи пояснюються кількома чинниками. Серед них відносна щільність російських сил у районі Донбасу; природний бар'єр річки Дніпро на півдні країни, що перешкоджає просуванню України; необхідність для України зберегти та відновити свої сили після серії битв; та зимова погода, що створила труднощі для обох сторін.

Як зазначив співробітник Центру військово-морського аналізу Майкл Кофман, російські сили нав'язали Україні «важкий, виснажливий бій» навколо Бахмута, а також навколо Кремінної.

Видання нагадує, що українські офіційні особи попередили про можливе різке загострення війни взимку. А нові бойові броньовані машини, які західні союзники пообіцяли надати Україні, дали зрозуміти, що вони готуються ще до одного кривавого року, оскільки війна вступає в нову фазу українських наступальних дій.

Нагадаємо, про можливі сценарії розвитку війни в Україні взимку можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

Колишній головнокомандувач силами НАТО в Європі Джеймс Джонс сподівається, що війна в Україні закінчиться у 2023 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: