ISW: заява путіна про «різдвяне перемир'я» – інформаційна операція

Читать на русском
Путін хоче перемир'я на Різдво, щоб дати російським війська перепочинок. Розуміючи, що Україна не припинятиме вогонь, він хоче представити її стороною, яка відкидає мирні ініціативи.
Фото: РІА Новини

Заява володимира путіна про 36-годинне «різдвяне перемир'я», ймовірно, є інформаційною операцією, спрямованою на завдання шкоди репутації України.

Таку версію висунули аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За словами аналітиків, путін може домагатися цієї паузи для російських військ, щоб дати їм час відпочити, відновити сили та переорієнтуватися для відновлення наступальних операцій на критичних ділянках фронту. Така пауза піде на користь росіянам, але позбавить Україну ініціативи.

«Путін не може розумно очікувати, що Україна виконає умови цього раптово оголошеного «припинення вогню», і, можливо, закликав до нього, щоб представити Україну непоступливою і такою, що не хоче робити необхідні кроки для переговорів. Це інформаційна тактика, яку росія застосовувала у минулому», – вважають у ISW.

Путін готує росіян до довгої війни і більше не намагається захистити їх від поганих новин з фронту – NYTПутін змінив тактику – він більше не намагається захистити росіян від війни, а хоче залучити у неї населення та підготувати до тривалого конфлікту.

Крім того, припинення вогню потребує часу для організації та реалізації. Ще 14 грудня Дмитро Пєсков говорив, що рф не планує ніякого перемир'я на Різдво, тому заява президента росії виглядає ще більш вражаючою, зазначили в Інституті.

Ще один елемент інформаційної операції, пише ISW: путін пропонує припинення вогню на релігійному ґрунті, підтримуючи риторику про те, що Україна нібито пригнічує релігійну свободу.

«Раптове оголошення про припинення вогню з Україною, яке мало бути узгоджене завчасно, дозволить росії представити Україну як таку, що порушує право віруючих відзначати свято, оскільки бойові дії, ймовірно, продовжаться 6 і 7 січня. Це може підтримати безпідставну версію кремля про те, що Україна переслідує православних християн та російськомовних – саме цим путін неодноразово виправдовував своє вторгнення», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, напередодні володимир путін в односторонньому порядку оголосив про «перемир'я» по всій лінії зіткнення з 12:00 6 січня до 24:00 7 січня.

В ОПУ заявили, що це виключно пропагандистський жест і банальний прийом.

Володимир Зеленський вважає, що росія хоче використати Різдво як прикриття, щоб отримати перепочинок на фронті.

Західні союзники України в особі США та Німеччини теж не вірять у добрі наміри путіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: