Наступ російських окупантів під Бахмутом виснажився – ISW

Читать на русском
Під Бахмутом сповільнився наступ російських загарбників. Їм важко буде утримувати високий темп своїх операцій.
Ілюстративне фотоФото – Getty Images

Просування російських військових у районі Бахмута останнім часом сповільнилося, а ЗСУ продовжують відтісняти найманців ПВК «Вагнера».

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, у листопаді та грудні російські військові зробили менше наступів у районі Бахмута, ніж у жовтні. Росіянам важко буде продовжувати темп операцій, тому вони можуть спробувати ініціювати тактичну чи оперативну паузу.

Наразі у загарбників немає необхідного запасу артилерійських боєприпасів для підтримки великомасштабних наступальних операцій. На оперативні можливості російських сил у цьому районі також могли вплинути повідомлення про важкі втрати серед «вагнерівців».

У найближчій перспективі росіяни не зможуть підтримувати високий темп наступів. Вони виділяли значні ресурси для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні та влітку, а кульмінацією стало захоплення Лисичанська на початку липня. Втім, окупанти не змогли захопити сусідній Сіверськ та Слов'янськ.

Через зацикленість російських військових на проведенні кампанії з великим виснаженням для досягнення тактичних цілей була підірвана їхня здатність досягти більших цілей. Зокрема, оточити українські сили вздовж траси E40 і зрештою вийти на адміністративні кордони Донецької області.

Загроза нового масштабного наступу росії: що відомоЧи можливий новий масштабний наступ росії у 2023 році, що говорять про його підготовку – на інфографіці.

В ISW також додали, що дорогий для росії наступ на Бахмут може підірвати здатність переслідувати довгострокові цілі на Донбасі.

Ключові висновки ISW:

  • Українська розвідка припускає, що російські військові не дотримуються належних командних структур чи процедур.

  • Війська рф продовжили обмежені контратаки задля відновлення втрачених позицій на лінії Кремінна-Сватове.

  • Російські війська продовжували вести наступальні дії у районі Бахмута та Авдіївки.

  • Спецпідрозділи рф, ймовірно, проводили розвідки дельти Дніпра, щоб вивчити українську оборони на правобережжі Херсонщини.

  • Російські загарбники вдарили по житловому району Херсона з реактивної системи залпового вогню.

  • РПЦ просила кремль звільнити своє духовенство від мобілізації, попри підтримку війни.

  • Російські офіційні особи планують вивезти дітей з Горлівки до Білорусі, можливо, використовуючи схему депортації інших дітей з України.

Нагадаємо, російські військові зосереджують зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. Вони також намагаються покращити своє положення на Куп’янському напрямку.

Інтенсивні бої також ведуться і в районі Авдіївки та Вугледару на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: