Понад 1,5 мільйона людей на Одещині залишаються без світла – звернення Зеленського

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 10 грудня, 290-го дня війни проти російських окупантів.
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 10 грудня, 290-го дня війни проти російських окупантів. Як зазначив український лідер, в енергосистемі зараз зберігається значний дефіцит, але наші енергетики й комунальники роблять героїчні речі.

Основне зі звернення президента України:

  • Ключове за сьогодні – енергетика. Дуже складна ситуація в Одеській області. Після нічного удару іранськими дронами Одеса та інші міста й села регіону в темряві. Станом на цей час понад 1,5 мільйона людей на Одещині без світла. Підключена лише критична інфраструктура і настільки, наскільки є можливість постачання електрики.

  • Загалом російські терористи використали проти Одещини 15 «Шахедів». Лише за одну ніч на суботу. Ось це і є справжнє ставлення росії до Одеси, ставлення одеситів – свідоме знущання, свідоме намагання принести в місто катастрофу. Нашим захисникам неба вдалося збити 10 дронів із 15.

  • На жаль, влучання були критичними, тому потрібен не просто час, щоб відновити електрику... Потрібні не години, а, на жаль, кілька днів.

  • Будь ласка, поки триває ремонт, допоможіть своїм знайомим, своїм сусідам, літнім людям в Одесі знайти й скористатися Пунктами Незламності. Пункти Незламності розгорнуті. Там можна зігрітися, зарядити техніку, скористатися зв’язком, отримати необхідну, важливу підтримку.

  • Загалом у різних областях тривають як аварійні, так і стабілізаційні відключення. Енергосистема зараз, мʼяко кажучи, дуже далека від нормального стану – у системі зберігається значний дефіцит. Саме тому є графіки відключень. Найбільше – у Львівській, Вінницькій, Київській, Тернопільській, Сумській, Закарпатській, Житомирській, Хмельницькій областях та в місті Києві.

  • Треба розуміти: навіть якщо немає масованих ракетних ударів, це не означає, що немає проблем. Майже щодня у різних регіонах є обстріли, є ракетні атаки, атаки дронами. Майже щодня бувають влучання в енергооб’єкти.

  • Сьогодні маємо важливі новини з Норвегії. Є новий пакет підтримки від цієї країни обсягом 100 мільйонів доларів. І саме для відновлення нашої енергосистеми після цих російських ударів. Я дякую за це рішення всім норвежцям. Дякую уряду. Загалом ми отримуємо від Норвегії й оборонну, і економічну, і дуже важливу політичну підтримку, а також велику гуманітарну допомогу. Допомагає Норвегія й із закупівлею газу. Будемо працювати разом і над відбудовою України. Я ще раз хочу вам подякувати.

  • Сьогодні ж у норвезькій столиці, в Осло, відбулася щорічна церемонія вручення Нобелівської премії миру. Цього року на церемонії вперше прозвучала мова України, наша українська мова, – завдяки Центру громадянських свобод та його очільниці пані Матвійчук, які стали лауреатами премії миру. Я вітаю пані Олександру, її колег та всіх українських правозахисників із таким визнанням.

  • Символічно, що церемонія відбувається саме в цей день – у Міжнародний день прав людини. В Україні до цього року не було національного дня вдячності й поваги до правозахисного руху – усіх, хто присвячує життя захисту й відновленню прав людей. Тепер такий день установлений і буде відзначатися щорічно саме 10 грудня – День прав людини.

  • Напередодні я підписав іще кілька важливих указів. Зокрема, про призначення державних стипендій. І пану Едему Бекірову призначена державна стипендія імені Левка Лукʼяненка. Це спеціальна стипендія, якою держава підтримує тих, хто був звільнений з полону окупантів, кого врятували від російських репресій. Іншими державними стипендіями відзначені видатні діячі нашої науки, нашої культури, нашого мистецтва. Загалом 100 українців і українок.

Нагадаємо, що головний інформаційно-політичний журнал Австрії Profil назвав президента України Володимира Зеленського «Людиною року».

Напередодні Зеленський підписав указ, яким встановив 10 грудня щорічно відзначати в Україні День прав людини.

Також президент Зеленський у п'ятницю, 9 грудня, провів розмову із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: