Росія гальмує роботу «зернового коридору», в черзі понад 80 суден – Зеленський

Читать на русском
Країна-агресор навмисно гальмує роботу зернового коридору – час очікування суден зростає до 3-5 тижнів.

Країна-агресор навмисно гальмує роботу «зернового коридору» – час очікування суден збільшується до 3-5 тижнів та щомісяця недоекспортується кілька мільйонів тонн української агропродукції.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на міжнародному форумі TRT World Forum, що проходить у Стамбулі.

З українських портів вийшли ще три судна із зерном для Африки та АзіїУ рамках зернової угоди з портів Одеси вийшли ще три судна з майже 80 тисяч тонн зерна для Африки та Азії.

«Зараз понад 13 млн. тонн агропродукції на експорт, а можемо дати ще десятки мільйонів тонн. Наші порти залучені у експортній зерновій ініціативі, працюють лише на половину потужності. І це лише тому, що росія гальмує реалізацію експорту, тримає судна в очікуванні інспекцій. Станом на сьогодні понад 80 суден очікують», – сказав Зеленський.

Він наголосив, що через це сотні тисяч людей у всьому світі отримують менше продовольства, переплачують за продукти харчування, «оскільки одна держава шантажує всіх продовольством».

«Середній час очікування судів становить 3-5 тижнів. Тому щомісяця недоекспортується 2-3 млн. тонн української агропродукції», – сказав президент.

Він переконаний, що є потенціал для вирішення цієї проблеми, зокрема, якщо ліквідувати кілька напрямків агресії росії проти України та забезпечити безпеку Миколаївської області та її портів, що стане ще одним кроком для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Глава держави наголосив, що Україна, Туреччина та ООН спільно зупиняють загрозу голоду, а ініціатива Grain From Ukraine допомагає найбіднішим країнам зберегти стабільність.

Нагадаємо, 4 грудня до Ефіопії прибув перший корабель із гуманітарним зерном з України.

Зазначимо також, за інформацією ЗМІ, росія викрала з України пшениці мінімум на мільярд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: