В Україні зберігається дефіцит електроенергії, аварійні роботи ускладнені – «Укренерго»

Читать на русском
В Україні зберігається дефіцит електроенергії – аварійно-відновлювальні роботи ускладнені через погодні умови.

В Україні зберігається дефіцит електроенергії – аварійно-відновлювальні роботи ускладнені через погодні умови, а в Донецькій, Харківській та Херсонській областях – додатково через постійні обстріли.

Про це повідомляє пресслужба «Укренерго» в Facebook у п'ятницю, 9 грудня.

«Ситуація в енергосистемі на ранок 9 грудня залишається складною, але контрольованою. Дефіцит потужності в енергосистемі все ще значний. Його причина – як і суттєві пошкодження об'єктів генерації, так і енергетичної інфраструктури внаслідок 8 хвиль російських ракетних атак: частково пошкоджено всі теплові та гідроелектростанції, окупована Запорізька АЕС не видає електроенергію у мережу», – йдеться у повідомленні.

Росія відповідатиме за всі вкрадені активи Української держави та компаній – ЗеленськийВолодимир Зеленський прокоментував рішення Верховного суду Франції про стягнення з росії 1,5 млрд доларів. Крім того, він заявив, що наразі повністю відновити енергосистему в Україні неможливо.

Аварійно-відновлювальні роботи тривають по всій Україні: й на високовольтних та розподільчих мережах, і на електростанціях. Втім, погодні умови (зледеніння проводів, дощ зі снігом) негативно впливають на стан високовольтних та розподільчих мереж та ускладнюють ремонти.

Крім того, через постійні обстріли енергетичної інфраструктури в Донецькій, Харківській та Херсонській областях у цих регіонах зберігається непроста ситуація із забезпеченням електропостачання.

«Ворог майже щодня з моменту масованої ракетної атаки 5 грудня обстрілює з артилерії мережі та електростанції на сході та півдні України. Погодні умови у цих регіонах також уповільнюють не лише відновлювальні роботи, а й ускладнюють роботу саперних бригад», – повідомляє «Укренерго».

Енергетикам вдалося заживити споживачів Одеської області за резервними схемами, але в південних областях все ще є значні обмеження споживання через суттєвий обсяг пошкоджень у мережі. Непростою залишається ситуація і на Київщині, де зазнали пошкоджень об'єкти генерації. В області спостерігається значний дефіцит, особливо на лівобережжі. Тривають масштабні відновлювальні роботи, до яких долучаються ремонтні бригади «Укренерго».

«На жаль, за таких умов ми не можемо прогнозувати суттєвого покращення ситуації на вихідні дні, коли споживання традиційно знижується. Але ми докладаємо всіх зусиль для того, щоб якнайшвидше регіони могли повернутися до планових графіків обмежень», – наголосили в «Укренерго».

Нагадаємо, про ситуацію з енергозабезпеченням Києва розповів гендиректор компанії Yasno. За його словами, найважча ситуація на лівому березі столиці – споживачі одержують лише до 30% потрібного обсягу.

Президент Володимир Зеленський увечері повідомив, що найбільше відключень світла у Києві та області, Львівській, Житомирській, Хмельницькій, Полтавській, Вінницькій та Закарпатській областях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: