«Путін-викрадач Різдва»: в яких облцентрах України встановлять ялинку, а в яких – ні

Читать на русском

Зимові свята в Україні практично завжди супроводжувалися палким обговоренням новорічної ялинки – їхньої вартості та зовнішнього вигляду (зараз уже всі й забули, що кілька років тому з ялинки у Києві зняли казковий капелюх, бо багатьом він видався надто «відьмацьким»). Але цього року на тлі повномасштабної війни сенс дискусії дещо інший: чи варто взагалі встановлювати ялинку – наскільки це доречно, безпечно і чи не надто марнотратно. Противники ялинки свої позиції аргументують тим, що гроші краще направити на армію, а «святкуватимемо після війни». Прихильники навпаки кажуть, що скромне свято зараз нікому не завадить (з цим, до речі, згодні і психологи, але й протилежна думка має право на життя), і «путін не повинен вкрасти його у нас». На чий бік встала влада обласних центрів України – на інфографіці «Слово і діло».

Головну ялинку країни, яку цього року називатимуть «Ялинка незламності», в Києві встановлять. Місяць тому Віталій Кличко припустив, що у столиці поставлять ялинку, але без святкового ярмарку. Новина ця сколихнула суспільство: проти ялинки (і на її користь) підписували петиції на сайті Київради та навіть президента.

Перемогли прихильники свята: вирішили встановити символічну ялинку на Софійській площі за гроші бізнесу та меценатів. Цього року дерево буде штучним, висотою 12 метрів (що втричі нижче, ніж зазвичай).

На ялинці будуть енергозберігаючі гірлянди, які працюють від генератора – його потім передадуть військовим. Нарядять прикрасами минулих років, тисячу куль синього та жовтого кольорів, а також 500 білих голубів надасть бізнес. На вершині – герб України.

Внизу ялинки оформлять стенд із прапорами країн, які допомагають Україні. При цьому жодних фудкортів, ярмарків чи атракціонів не буде. Відкриття ялинки планують традиційно на 19 грудня, тільки, мабуть, не в такому форматі, як завжди.

В решті обласних центрів із новорічним настроєм буде гірше. Остаточно рішення щодо ялинки ще не ухвалили у Луцьку, невідомо також чи буде вона у Хмельницькому, Одесі, Ужгороді та нещодавно деокупованому Херсоні (у місті досить важка гуманітарна ситуація та постійні обстріли).

В Івано-Франківську замість центральної ялинки та ковзанки встановлять інсталяцію «Ялинка перемоги», де буде понад тисячу дитячих малюнків.

Мер Львова Андрій Садовий кілька тижнів тому сказав, що влада ще навіть не починала думати щодо ялинки – «не на часі». Тож можна припустити, що Львів буде без ялинки.

Борис Філатов проводив у своєму Facebook опитування, чи потрібна ялинка у Дніпрі. Причому за його риторикою зрозуміло, що він був «за», але більшість проголосували «проти». «Не буде вам «Йолки», заспокойтеся вже. Прислухаємось до думки агресивно-активної частини суспільства. Нехай сидять у темряві та депресусі та радіють, що перекричали решту городян, включно з мером та депутатами», – написав він.

У Запоріжжі, Тернополі та Рівному рішення про ялинку теж ухвалювали шляхом онлайн-голосування – її не буде. Але у Тернополі на Театральній площі працюватиме Резиденція Святого Миколая, а також буде влаштована Різдвяна шопка.

Ялинки не буде і в Чернігові, Чернівцях, Вінниці, Кропивницькому, Миколаєві, Харкові, Черкасах, Полтаві та Сумах (влада останніх двох міст уточнила, що зекономлені кошти спрямують на армію та оборону). Житомир також обійдеться без ялинки, але організовує святкові заходи для дітей.

Нагадаємо, раніше ми писали, чи будуть вихідні на Новий рік та Різдво.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: