Без ярмарку та за кошти меценатів: у КМДА не проти ялинки у Києві, але консультуватимуться з військовими

Читать на русском
Рішення про встановлення головної новорічної ялинки країни в Києві ухвалять після консультацій з силами оборони. І, якщо її встановлюватимуть, то виключно за рахунок меценатів.

Рішення щодо встановлення головної новорічної ялинки країни в Києві ухвалять після консультацій з силами оборони. І, якщо її встановлюватимуть, то виключно за рахунок меценатів.

Про це йдеться у відповіді Комісії Київради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій на петицію щодо недоречності встановлення новорічної ялинки в Києві в умовах воєнного стану, авторкою якої є Наталя Попович.

Олів'є, мандарини та холодець: скільки коштуватиме традиційний новорічний стілТрадиційний новорічний стіл на сім'ю цього року коштуватиме 1 тисячу 440 гривень. Докладніше – на інфографіці.

За інформацією відомства, профільним департаментам було рекомендовано врахувати всі пропозиції щодо невикористання бюджетних коштів, дотримання заходів безпеки та заощадження електроенергії. Однак комісія Київради не підтримала петицію в частині пропозиції не встановлювати ялинку.

Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, котра опікується питаннями культури, розповіла – у разі, якщо місто після консультацій із військовими ухвалить рішення про встановлення ялинки, бюджетні кошти на це не витрачатимуть.

«До нас вже звернулися меценати та соціально відповідальний бізнес із пропозицією допомогти у встановленні та оформленні ялинки. Нам готові надати і саме новорічне дерево, і прикраси, а також генератор для підсвічення ялинки, у разі якщо такий формат буде схвалено. Після свят ми зможемо передати його до установи критичної інфраструктури або на фронт. Також ми розглядаємо варіант, що підсвічуватимуть ялинку лише в певні дні або години. Наприклад, у день відкриття 19 грудня, на Різдво (25 грудня та 7 січня) та у Новий рік», – розповіла Ганна Старостенко.

Вона також наголосила, що в умовах воєнного стану місто, як і планувало, однозначно відмовиться від організації святкового ярмарку та концертів біля головної ялинки.

«Звичайно, що цьогоріч проведення ярмарків та концертів не є доречними. Ми розглядаємо можливість встановлення саме Головної ялинки країни як символу новорічно-різдвяного дива та нашої незламності. Аби довести, що світло перемагає темряву, а життя – перемагає смерть. Впевнена, що святковий настрій, який ми все ж прагнемо зберегти, в першу чергу для дітей, підтримуватиме позитивні емоції та віру у перемогу в усіх мешканців столиці, що так важливо зараз», – підкреслила Старостенко.

У Департаменті муніципальної безпеки також підкреслили, що рішення про встановлення головної новорічної ялинки країни будуть ухвалювати за підсумками консультацій із командуванням угруповання сил і засобів оборони міста Києва.

Нагадаємо, 9 листопада на сайті міської ради Києва набрала необхідну для розгляду кількість голосів петиція, в якій пропонують відмовитися від встановлення новорічної ялинки у центрі столиці, а зекономлені кошти витратити на допомогу армії чи переселенцям.

Раніше мер Віталій Кличко повідомив, що у Києві можуть встановити новорічну ялинку, але традиційних масових гулянь точно не буде. Деталі щодо свят обіцяли повідомити ближче до грудня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: