Росіяни повідомляють про успіхи біля Бахмута: аналітики оцінили, чи зможуть вони оточити місто

Читать на русском

Незважаючи на заяви окупантів, які можуть виявитися неправдивими, про просування поблизу Бахмута, нічого не віщує неминучого оточення міста.

Окупанти 27 та 28 листопада заявили про успіхи навколо Бахмута Донецької області. Російські джерела давно розповсюджують неправдиві заяви про ситуацію з містом, і ці повідомлення можуть бути частиною інформаційної операції.

Поки що нічого не віщує неминучого оточення Бахмута росіянами, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Як йдеться у звіті, геолокаційні знімки показують, що російські війська, ймовірно, захопили село Озаріанівка приблизно за 15 км на південний захід від Бахмута.

Російські джерела також стверджують, що окупанти захопили Курдюмівку (13 км на південний захід від Бахмута), Клищіївку (7 км на південний захід), Андріївку (10 км на південний захід), Зеленопілля (13 км на південь), Підгородне (5 км на північний схід) та Спірне (30 км на північний схід) з наміром оточити Бахмут з півдня та сходу. Але підтверджень цієї інформації немає, наголосили в ISW.

«Російські джерела активно поширюють неправдиві заяви про успіхи навколо Бахмута в рамках інформаційної операції, що триває з жовтня. Нещодавні необґрунтовані територіальні претензії можуть бути частиною цієї інформації. Однак, навіть якщо російським силам дійсно вдалося взяти під контроль населені пункти на південь від Бахмута, ці успіхи не загрожують найважливішим маршрутам Т0513 (Бахмут-Сіверськ) та Т0504 (Бахмут-Костянтинівка), які є основними українськими наземними шляхами сполучення (ГЛОК) в місто», – заявили аналітики.

Крім того, є мережа невеликих сільських доріг, які сполучаються з Бахмутом через північний захід міста.

Найближчі до Бахмуту російські позиції у Клищіївці та Підгородньому ведуть прямо до підготовлених українських оборонних споруд у Бахмуті та його західних та північних селах-супутниках. За словами аналітиків, щоб просунутися далі, окупанти мають перетнути три кілометри полів, майже не маючи укриттів. В ISW вважають, що російські війська в їхньому нинішньому деградованому стані, швидше за все, не зможуть швидко виконати це завдання.

Таким чином, заявлене росіянами просування навколо Бахмута протягом останніх днів навряд чи призведе до ефекту на оперативному рівні.

Нагадаємо, і в Генштабі, і в ISW вважають, що після відступу з Херсона росія може перекинути частину військ до Донецької області, щоб посилити наступ.

За словами Володимира Зеленського, на Донеччині йдуть найжорстокіші бої.

Станом на початок листопада, як повідомляли у ЗСУ, росіяни щодня втрачали у Бахмуті до 100 осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: