Які країни під час повномасштабної війни навчають українських військових

Читать на русском

Важливою частиною міжнародної підтримки України під час повномасштабної війни є підготовка бійців ЗСУ. До різних навчальних програм, за словами міністра оборони Олексія Резнікова, приєдналися майже всі країни Євросоюзу та НАТО. Таким чином західну підготовку пройдуть десятки тисяч українських солдатів. Деякі програми – на інфографіці «Слово і діло».

Унікальна операція з підготовки українських військових під кодовою назвою Interflex стартувала у липні у Великій Британії.

Програма є продовженням військової операції Orbital: Британія запустила її у 2015 році у відповідь на анексію Криму росією та війну на Донбасі, підготовку пройшли близько 20 тисяч бійців ЗСУ. Тільки Orbital проходила в Україні за участю британських інструкторів, а в рамках Interflex підготовка відбувається безпосередньо на території Сполученого Королівства.

Спочатку мета Британії була тренувати 10 тисяч українських солдатів кожні три місяці – кожен мав пройти тритижневий курс. Підготовку в Британії вже пройшли 9 тисяч військових, і у вересні Бен Воллес оголосив, що тривалість курсу буде збільшена до п'яти тижнів.

В рамках Interflex навчаються, зокрема, військові медики та інженери, екіпажі вертольотів та пошуково-рятувальні місії. Курс охоплює поводження зі зброєю, першу медичну допомогу на полі бою, тактику патрулювання та протидії вибуховим речовинам та багато іншого.

Цікаво, що для програми британський уряд закупив автомати АК, щоб ЗСУ тренувалися зі зброєю, яку потім використовуватимуть на передовій.

Програма загалом є дуже успішною, своїх інструкторів для підготовки українських бійців направили також Данія, Канада, Естонія, Литва, Латвія, Нова Зеландія, Швеція, Фінляндія, Норвегія, Нідерланди. Наступного року планується навчити 19 тисяч військових.

У жовтні місію військової допомоги для України створив Європейський Союз. ЄС хоче упродовж двох років підготувати до 15 тисяч українських військових, зокрема, на території Польщі, Іспанії, Франції.

Заявлена мета місії – посилити можливості Збройних сил України для захисту територіальної цілісності та суверенітету країни, а також цивільного населення. Місія EUMAM забезпечити колективну та спеціалізовану підготовку ЗСУ, включаючи Сили територіальної оборони, медиків, інженерів та саперів.

У 2022-2023 роках до 4 тисяч українських військових зможуть пройти підготовку у Чехії. Навчання буде організовано у рамках двосторонньої угоди між країнами з перспективою приєднання до місії ЄС.

Курс воєнної підготовки для українців також організувала Литва. Наступного року навчання зможуть пройти 1,5 тисяч військових ЗСУ.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як за вісім років змінилися оборонні витрати країн НАТО, а також кількість військовослужбовців.

Як змінювалась чисельність Збройних сил України, можна переглянути тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: