Звернення Зеленського за підсумками 276-го дня війни – про що говорив президент

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 26 листопада, 276-го дня війни проти російських окупантів.
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 26 листопада, 276-го дня війни проти російських окупантів. Як зазначив український лідер, продовольча безпека – один із ключових елементів глобальної стабільності. Ніколи більше голод не має використовуватись як зброя.

Основне зі звернення президента України:

  • Сьогодні ми провели перший Міжнародний саміт із продовольчої безпеки. Провели в Києві разом із нашими партнерами. І свідомо – саме цими днями, коли ми вшановуємо пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Українці пройшли через геноцид. І сьогодні ми робимо все можливе й неможливе, щоб зупинити нову геноцидну політику росії.

  • Продовольча безпека – один із ключових елементів глобальної стабільності. Це те, у чому лідерська роль України проявляється найочевидніше. Завдяки нашій експортній зерновій ініціативі з трьох чорноморських портів ми відправили на світовий ринок близько 12 мільйонів тонн продовольства. 40 країн світу. З цього обсягу більш як 2,5 млн тонн – країнам, у яких не просто дефіцит продовольства, а жорстка криза.

  • У межах Продовольчої програми ООН ми допомогли країнам, у яких люди буквально голодують або на межі голоду. Це, зокрема, Ефіопія, Ємен. Також ми допомогли Сомалі й Афганістану. І це тільки початок.

  • Сьогодні ми офіційно оголосили про старт нашої нової ініціативи – гуманітарної. Grain from Ukraine. І маємо домовленості вже з багатьма партнерами про спільну роботу «Зерно з України».

  • Усі ми разом не просто відправляємо українську агропродукцію тим країнам, які найбільше страждають від продовольчої кризи. Ми підтверджуємо, що ніколи більше голод не має використовуватися як зброя.

  • Сьогодні ж я зустрівся з Премʼєр-міністром Бельгії. Обговорили наші спільні дії. І не лише заради продовольчої безпеки. Підписали декларацію щодо підтримки Бельгією повноправного членства України і в Європейському Союзі, і в НАТО. Це важливий сигнал.

  • Сьогодні ж у Києві відбулася зустріч Люблінського трикутника на рівні Премʼєр-міністрів – Україна, Польща і Литва. Підписали спільну заяву щодо подальшої підтримки України й міжнародного правопорядку. Тож сьогодні – дуже насичений дипломатичний день. День, який зміцнив і Україну, і наших партнерів.

  • Цієї доби наші енергетики продовжили відновлення системи. І маємо вже більше можливостей генерувати й постачати електрику. Але, на жаль, ще недостатньо, щоб зробити постачання повністю стабільним.

  • Сьогодні вдень ворог завдав ракетного удару по Дніпропетровщині – по приватному сектору, по звичайних будинках. Є поранені. Обстрілювали Донеччину, південь, інші регіони.

  • Сьогодні нам вдалося звільнити з російського полону ще 12 українців. З них троє – цивільні, двоє – офіцери й семеро – рядові та сержанти. Лише за цей тиждень ми повернули в Україну 98 наших людей із полону. Повернемо й усіх інших.

«Я дякую всім, хто нам допомагає! Дякую кожному лідеру, який працює разом з нами заради європейської та глобальної безпеки! Слава нашим воїнам і нашому незламному народу! Вічна памʼять усім, хто віддав життя за Україну! Слава Україні! І, будь ласка, сьогодні вшануйте пам’ять українців і українок, дітей і дорослих, чиї життя були забрані Голодомором-геноцидом», - зазначив український лідер.

Нагадаємо, що сьогодгні в Україні згадують жертв Голодоморів ХХ століття. День пам'яті відзначають щорічно у четверту суботу листопада на підставі указів президента 1998 та 2007 років.

Також стало відомо, що Зеленський планує розширення «зернового коридору» на інші порти України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: