Зеленський планує розширення «зернового коридору» на інші порти України

Читать на русском
Зеленський підкреслив, що робота «зернового коридору» не забезпечує всіх продовольчих потреб, особливо тих країн, яким загрожує голод.
Офіс президента

Україна хоче продовжити зернову ініціативу на безстроковій основі. Для цього влада планує розширити «зерновий коридор» на інші українські порти.

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час виступу на International Summit on Food Security.

«Зернова ініціатива, на жаль, досі не працює на повну. Росія намагається затягнути рух суден, черга у Босфорі складає на сьогодні понад 80 кораблів. Ми виступаємо за збільшення числа портів та безстрокове продовження цієї важливої ініціативи, аби росія не заблокувала її знову», - заявив український лідер.

Відновлення енергосистеми та мир на умовах України: що Зеленський пообіцяв упродовж дев'ятого місяця війниЯкі обіцянки Володимир Зеленський давав упродовж дев'ятого місяця війни – у матеріалі Слово і діло.

При цьому, Зеленський підкреслив, що робота «зернового коридору» не забезпечує всіх продовольчих потреб, особливо тих країн, яким загрожує голод.

Водночас, президент наголосив, що для подолання гуманітарної кризи Україна запровадила зернову ініціативу «Grain From Ukraine», в рамках якої українське продовольство буде відправляти до країн Африки та Азії.

«Наша мета амбітна та конкретна - врятувати від голоду щонайменше 5 млн людей. На цьому шляху Україна зробила перші кроки, відправила перші кораблі в середині листопада. 27 тисяч тонн пшениці для Ефіопії. Сьогодні завантажується ще одне судно - це 30 тисяч тонн пшениці для людей з Ефіопії. Зараз під завантаження до портів України йдуть ще три судна», - додав президент.

Згідно зі словами керівника держави, Україна планує до весни 2023 року відправили як мінімум 60 суден з зерном для Ефіопії, Судану, Сомалі, Ємену, Конго, Кенії та Нігерії.

Нагадаємо, «зернову угоду» продовжили на 120 днів. Передбачається, що у ній також візьме участь порт Миколаєва.

Раніше в ОВА повідомили, коли порт Миколаєва зможе брати участь у «зерновому коридорі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: