Вчора в енергосистемі стався блекаут: Галущенко спрогнозував, коли ситуація зі світлом стабілізується

Читать на русском
В Україні до вечора почнуть працювати атомні станції. Після цього дефіцит в енергосистемі, яка вчора пережила блекаут, зменшиться. На сьогоднішній день відновлено енергопостачання всіх об'єктів критичної інфраструктури.
mev.gov.ua

Через вчорашні обстріли росії в енергетичній системі України стався блекаут. Сьогодні вранці енергосистему вдалося об'єднати, до вечора мають запрацювати атомні станції, що дозволить скоротити дефіцит та перейти від аварійних відключень до планових.

Про це в ефірі телемарафону розповів міністр енергетики Герман Галущенко.

Як підготуватися до аварійних відключень электрикиПрактично по всій Україні спостерігаються перебої з електропостачанням після ракетних ударів. Як підготуватися до аварійних відключень світла – на інфографіці.

«Ситуація складна у всій країні. Є області, де вже збільшили постачання електроенергії. Але ключове треба розуміти: учора насправді стався блекаут у нашій енергосистемі внаслідок обстрілу. Ситуація дуже складна, але о 4-й ранку ми змогли об'єднати енергетичну систему, вона вже працює як єдина. На сьогодні вже заживлені об'єкти критичної інфраструктури по всій країні. Відповідно ми збільшуватимемо обсяги генерації протягом дня. Тобто ми розраховуємо, що надвечір почнуть працювати атомні станції, відповідно видавати електроенергію в мережу, що значно скоротить дефіцит», – повідомив Галущенко.

Вчора в Україні вперше одночасно було вимкнено всі чотири атомні станції, включно із Запорізькою, зазначив міністр. «Вчора і вночі ми забезпечили електроенергією всі атомні станції, окрім Запорізької, – вона досі на генераторах. Але всі інші пов'язані з українською енергосистемою, вони вже почнуть видавати електроенергію», – додав він.

«Якщо обстрілів не буде, то до кінця дня ми зможемо суттєво зменшити за рахунок атомної генерації дефіцит в енергосистемі і, відповідно, це дасть можливість перейти до планових відключень», – сказав Галущенко.

Нагадаємо, після масштабних обстрілів росії 23 листопада було повністю знеструмлено 11 областей. Зокрема, досі знеструмлено 70% Києва.

У Міністерстві енергетики вчора повідомили, що обстріл росії призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, більшості теплових та гідроелектростанцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: