Зеленський звернувся до Радбезу ООН через терор рф на енергооб'єктах України: головні тези

Читать на русском
Президент Зеленський після масованих ракетних обстрілів України попросив термінового засідання Радбезу ООН та закликав надати Україні більше систем ПРО та ППО, а також унеможливити голосування рф проти резолюцій із засудженням її злочинів.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Радбезу ООН через черговий злочин рф проти людяності: масовані обстріли критичної інфраструктури України 23 листопада, які призвели до блекауту на значній території України, в тому числі у Києві.

Під час звернення Зеленський нагадав, що ракетні обстріли спричинили блекаут не лише в Україні, а й у Молдові, назвав енергетичний терор аналогом застосуванням зброї масового ураження, звернувся до партнерів по надання систем ППО та ПРО, а також закликав забрати право вето у держави-терориста в голосуваннях Радбезу ООН щодо російської агресії та терору.

Росія могла стріляти по Україні ракетами з «недоторканного запасу» – ПС ЗСУРосійські терористи можуть тільки запускати руку в недоторканний запас ракет і сподіватися, що Україна не витримає терористичних ракетних атак

Основні тези звернення президента України до Радбезу ООН щодо масованих ракетних обстрілів рф 23 лютого:

  • Коли на вулиці мінусова температура, а десятки мільйонів людей внаслідок влучання російських ракет по енергообʼєктах залишаються без електрики, тепла і води, це очевидний злочин проти людяності.
  • Звертаємось до наших партнерів за підтримкою для захисту нашого неба. Нам потрібні сучасні та ефективні системи ППО і ПРО і я дякую усім, хто вже допомагає.
  • Росія робить все, щоб електрогенератор був більш потужним і потрібним інструментом, ніж Статут ООН.
  • Держава-терорист не повинна брати участі в будь-яких голосуваннях щодо питань її агресії, її терору. Це глухий кут, коли той, хто спричинив війну, коли той, хто відповідальний за терор, блокує будь-яку спробу Радбезу ООН виконати свій мандат. Це нонсенс – що право вето зберігається для того, хто несе злочинну війну.
  • Радбез має дати чітку оцінку вчинкам держави-терориста у відповідності до розділу Сьомого Статуту ООН. Україна пропонує, щоб Радбез ухвалив таку резолюцію – про засудження будь-яких форм енергетичного терору.
  • Я підтверджую запрошення від України щодо місії експертів ООН на обʼєкти критичної інфраструктури нашої держави, які зазнали чи можуть зазнати ударів російських ракет.

Як заявили раніше у ВСУ, росія могла стріляти по Україні ракетами із недоторканного запасу.

Між тим, Київ та частину областей вже підключили до електроживлення, невдовзі світло з'явиться у споживачів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: