У Білому домі побоюються, що росія може застосувати хімічну зброю в Україні – Politico

Читать на русском
В адміністрації Байдена побоюються, що росія може застосувати в Україні хімічну зброю. Це можливо, якщо російські війська продовжать втрачати позиції.
Ілюстративне фото

Представники адміністрації Байдена вважають, що президент росії володимир путін може застосувати хімічну зброю в Україні, якщо його війська продовжать втрачати позиції.

Про це пише видання Politico з посиланням на офіційних осіб США та Пентагону.

У США немає даних про те, що така атака в Україні неминуча: насправді багато хто в Міноборони вважає, що в зимові місяці бойові дії застопоряться.

Але високопосадовці вважають, що якщо російські війська продовжать зазнавати втрат і втрачати позиції, то росія може вдатися до застосування хімічної зброї – її використання може передувати ядерній конфронтації з НАТО.

Загроза застосування путіним хімічної зброї в Україні реальна – NYTЗагроза застосування путіним хімічної зброї реальна, вважають експерти. Адже президент неодноразово демонстрував готовність ігнорувати міжнародну заборону.

За словами одного з чиновників, в атаці можуть бути задіяні хімічні речовини, які легко приховати – тоді Заходу буде складніше покласти відповідальність на росію. Йдеться, зокрема, про агентів на фармацевтичній основі, відомих як PBA.

Деякі хімічні речовини можуть бути використані для нападу з масовими жертвами, хоча поки що росія використовувала нервово-паралітичну речовину «Новичок» лише проти одного чи двох людей одночасно, кажуть чиновники та експерти. Наприклад, деякі хімічні речовини можна перетворити на аерозоль або використовувати в боєприпасах для заподіяння шкоди великій групі людей.

Як пише видання, США давно знають, що росія вкладає кошти у нарощування свого потенціалу у галузі хімічної зброї. Побоювання щодо її потенційного застосування в Україні виникають, оскільки в США все більше вважають, що росія вдасться до нетрадиційних методів ведення війни, якщо продовжить втрачати позиції.

Ця оцінка підштовхує адміністрацію Байдена до вдосконалення виявлення та підготовки до потенційної хімічної атаки. Восени Пентагон направив команди до країн Східної Європи, щоб оновити процедури у збройних силах на випадок хімічної чи біологічної загрози, повідомили джерела.

Високопосадовці також наполягають на перегляді підходу США як до підготовки, так і до реагування на потенційні атаки із застосуванням хімічної зброї.

Нагадаємо, раніше Джо Байден попередив путіна про те, що застосування зброї масового ураження в Україні матиме для росії серйозні наслідки.

На думку колишнього головнокомандувача об'єднаними силами НАТО в Європі Джеймса Ставрідіса, путін швидше використав би хімічну зброю, ніж ядерну.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: