Військовий експерт оцінив ймовірність застосування росією в Україні хімічної зброї

Читать на русском
Хоча сьогодні такої загрози практично немає, все може змінитися. Якщо зараз в кремлі вірять, що виграють у війні, то після поразок російських військ все можливо
Ілюстративне фотоПропаганда Кремля

Станом на сьогодні загроза того, що російські загарбники ризикнуть застосувати в Україні хімічну зброю, залишається мінімальною. Але все може змінитися.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов в ефірі свого каналу в YouTube.

Він підкреслив, що зараз в росії вірять в те, що вони виграють цю війну. Тому приводів для таких радикальних кроків у кремлі не бачать. До того ж західні країни дуже жорстко відреагують на такі дії росіян.

«Я так розумію, що путін думає, що все йде за планом, і програвати він поки не збирається. Тому поки загроза застосування хімічної зброї мінімальна. Крім того, є ціла серія сигналів, які посилає Захід росії з приводу використання або спроб використання зброї масового знищення в цій війні. Тобто всі хочуть, щоб війна тривала тільки звичайною зброєю» - зазначив він.

Як путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю: названі три сценаріїЗастосування тактичної ядерної зброї путіним не здається чимось нереальним. Видання Politico назвало три сценарії, як це може бути.

Жданов особливо підкреслив небезпеку хімічної зброї саме для мирного населення. Самостійно захиститися від нього дуже складно, до того ж не всі українці знають, як це правильно робити.

«Щоб захиститися від хімічної зброї, потрібні спеціальні засоби, крім засобів індивідуального захисту. Протигази та фільтри врятують тільки від нервово-паралітичних хімічних або задушливої дії речовин. Якщо буде застосовано речовина шкірно-наривної дії, то тут потрібен загальновійськовий захисний комплект. Необхідні спеціальні засоби для дезактивації ось цих хімічних речовин, тому що деякі з них мають досить високу стійкість і можуть діяти протягом доби» - додав він.

Нагадаємо, екскомандуча НАТО вважає, що шанси на те, що президент росії володимир путін застосує ядерну зброю в ході війни в Україні, вкрай малі. Ризик використання хімзброї набагато вищий.

У МЗС Латвії вважають, що росія може застосувати зброю масового знищення — ядерну, хімічну або біологічну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: