В Європарламенті виступили проти виділення фінансування ЄС для Угорщини

Читать на русском
У Європарламенті наголосили на тому, що Орбан шантажує ЄС, блокуючи спільні рішення, що потребують одностайності.
Ілюстративне фото

У понеділок, 21 листопада, низка депутатів Європарламенту виступили проти розблокування фінансування для Угорщини через те, що прем’єр-міністр країни Віктор Орбан порушує демократичні норми.

Про це повідомляє агенство Reuters.

Як зазначається, наступного тижня Європейська комісія має схвалити виділення Угорщині коштів на суму в розмірі десятої частини від орієнтовного ВВП країни у 2022 році. Для цього уряд країни має зробити певні кроки щодо боротьби з корупцією та надати гарантії незалежності судової системи.

Угорщина заявила, що російська економіка «не постраждала від санкцій»: у МЗС України відповіли цифрамиУ МЗС України заявили, що як би в росії та Угорщині не намагалися применшити ефективність санкцій, вони працюють і відкинули російську економіку на 30 років тому.

При цьому, деякі депутати виступили проти цього рішення - це були представники фракції соціалістів і демократів, ліберальної партії Renew і «Зелені». Вони вважають, що реформи уряду Орбана недостатні для забезпечення демократії.

«Уряд Угорщини не дотримується верховенства права. Правильне рішення - схвалити заморожування коштів», - сказав Ейдер Гардіасабаль Рубіал, соціал-демократ з Іспанії.

Водночас, Софія ін'т Вельд, голландський ліберал, наголосила на тому, що Орбан шантажує ЄС, блокуючи спільні рішення, що потребують одностайності: від мінімального глобального корпоративного податку до 18 мільярдів євро запланованої підтримки України, щоб допомогти їй боротися з агресією рф.

«Гроші мають бути заморожені раз і назавжди, це єдина мова, яку розуміє Орбан», - сказав Даніель Фройнд, німецький зелений і колишній активіст Transparency International.

Нагадаємо, що Єврокомісія рекомендувала не виділяти Угорщині 65% коштів за трьома програмами з ключового фонду ЄС через проблеми з верховенством права. Йдеться про суму близько 7,5 млрд євро.

Окрім цього, у Європарламенті більше не вважають Угорщину демократією. Однак, уряд скандальної Угорщини розраховує отримати 7,5 млрд євро виплат від Європейської комісії.

У липні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан уже казав, що ЄС потрібна нова стратегія щодо війни в Україні, оскільки санкції проти росії «не спрацювали».

Нещодавно стало відомо, що Угорщина заблокувала фінансову допомогу Україні від Євросоюзу на 2023 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: