Угорщину можуть позбавити виплат від ЄС – Єврокомісія

Читать на русском
Свої пропозиції комісія передала Єврораді, яка протягом місяця має ухвалити остаточне рішення. Для цього потрібна більшість голосів країн-членів.
фото: zn.ua

Європейська комісія в неділю, 18 вересня, рекомендувала не виділяти Угорщині 65% коштів за трьома програмами з ключового фонду ЄС через проблеми з верховенством права. Йдеться про суму близько 7,5 млрд євро.

Про це йдеться у заяві Єврокомісії.

«Сьогоднішнє рішення є чіткою демонстрацією рішучості Комісії захистити бюджет ЄС і використовувати всі наявні інструменти для досягнення цієї важливої ​​мети», - заявив Єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Ган.

«Відсидітися не вдасться»: у МЗС відповіли на заяву Сіярто про послаблення ЄС через війну в УкраїніУ МЗС наголосили, що напад росії на Україну – це атака на весь демократичний світ. Й Угорщина даремно сподівається, що вдасться відсидітися, і вдає, що її не стосується війна в сусідній країні.

Зазначається, що комісія пропонує заморозити до 65% виплат за трьома основними програмами з фонду «збалансованого розвитку» ЄС. Причиною такого рішення є порушення принципів верховенства права.

Свої пропозиції комісія передала Єврораді, яка протягом місяця має ухвалити остаточне рішення. Для цього потрібна більшість голосів країн-членів.

Варто зазначити, що Угорщина стала першою країною Європейського союзу, яку перевірили за новими правилами, які дають змогу ЄС карати членів за створення фінансових ризиків.

Єврокомісія з квітня 2022 року шукала порушення верховенства права, у тому числі випадки корупції, за більш як десятирічний період перебування прем'єра Угорщини Віктора Орбана при владі. Наприкінці серпня вона надіслала свій звіт Будапешту.

Угорщина зобов'язалася виправити ситуацію та поінформувати Комісію про виконання ключових кроків щодо реалізації до 19 листопада.

Нагадаємо, що у Європарламенті більше не вважають Угорщину демократією.

Раніше міністр уряду Чехії з європейських питань Мікулаш Бек заявив, що вихід Угорщини зі складу Європейського Союзу є теоретично можливим. Причиною для цього стали останні дії країни.

Також стало відомо, що «Росатом» побудує два атомні реактори в Угорщині.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: