Угорщина розраховує отримати 7,5 млрд євро виплат від Єврокомісії, яких її планують позбавити

Читать на русском
В Угорщині вважають, що рішення Комісії відкрило шлях для швидкого завершення переговорів про Фонд реконструкції та ресурси згуртування.
фото: Еспресо

Уряд скандальної Угорщини розраховує отримати 7,5 млрд євро виплат від Європейської комісії. Напередодні Єврокомісія рекомендувала не виділяти країні-члену ЄС ці кошти.

Про це повідомляє міністр юстиції Угорщини Юдіт Варга.

Варга зазначила, що переговорний процес між урядом Угорщини та Європейською комісією щодо виплат завершився у неділю, 18 вересня.

«Відсидітися не вдасться»: у МЗС відповіли на заяву Сіярто про послаблення ЄС через війну в УкраїніУ МЗС наголосили, що напад росії на Україну – це атака на весь демократичний світ. Й Угорщина даремно сподівається, що вдасться відсидітися, і вдає, що її не стосується війна в сусідній країні.

Згідно зі словами Варги, комісія встановила, що запропоновані заходи, подані угорським урядом, усувають побоювання, які змусили Комісію ініціювати процедуру висування таких умов.

«Угорщина ще не втратила кошти ЄС, і, судячи з рішення Комісії, прийнятого в неділю, ця небезпека навіть не є неминучою. Якщо угорський уряд виконає свої зобов'язання, процедуру обумовленості буде завершено до кінця року», - написала вона.

При цьому, міністр юстиції представила у парламенті пакет законів, який вносить поправки до законодавства щодо співробітництва з Європейським бюро боротьби з шахрайством OLAF та трастовими фондами громадських інтересів.

Водночас, угорський міністр додала, що рішення Комісії відкрило шлях для швидкого завершення переговорів про Фонд реконструкції та ресурси згуртування.

«За графіком вони будуть завершені до кінця року, щоб Угорщина могла увійти у 2023 без втрати коштів», - написала Варга.

Нагадаємо, що Єврокомісія рекомендувала не виділяти Угорщині 65% коштів за трьома програмами з ключового фонду ЄС через проблеми з верховенством права. Йдеться про суму близько 7,5 млрд євро.

Окрім цього, у Європарламенті більше не вважають Угорщину демократією.

Раніше міністр уряду Чехії з європейських питань Мікулаш Бек заявив, що вихід Угорщини зі складу Європейського Союзу є теоретично можливим. Причиною для цього стали останні дії країни.

Також стало відомо, що «Росатом» побудує два атомні реактори в Угорщині.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: