Угорщина намагається заблокувати 18 мільярдів євро для України – Bloomberg

Читать на русском
Будапешт виступатиме проти будь-яких домовленостей, які передбачають спільне фінансування потреб України державами-членами ЄС
Ілюстративне фотоeurotopics.net

Угорщина не підтримуватиме ініціативу Європейського Союзу щодо надання Україні фінансової допомоги у 2023 році у розмірі 18 мільярдів євро. При цьому Угорщина не відмовляється від продовження надання допомоги Україні на двосторонній основі.

Про це заявив міністр закордонних справ Петер Сійярто 7 листопада на конференції в Софії, повідомляє видання Bloomberg.

Скільки безповоротної фіндопомоги отримала Україна з початку повномасштабної війниУкраїна з початку повномасштабної війни з росією отримала 10,6 млрд доларів безповоротної допомоги від іноземних партнерів. Докладніше – на інфографіці.

Так, Сійярто заявив, що Будапешт виступатиме проти будь-яких домовленостей, які передбачають спільне фінансування потреб України державами-членами ЄС.

Причина такої позиції, зазначає видання, полягає в тому, що ЄС не виділяє Угорщині гроші, які виплачувалися країнам ЄС в рамках програми з відновлення після пандемії. Угорщина вважає, що має право на ці гроші, але Єврокомісія відмовляє Будапешту в цих грошах через те, що Угорщина порушила принципи верховенства закону, прийняті в ЄС.

Угорський прем'єр Віктор Орбан, через позицію якого ЄК відмовляє Угорщині в грошах, вже встиг пред'явити права на виплати та заявив про те, що ЄС нібито шантажує Угорщину належними їй грошима, хоча для такого, на його думку, немає жодних підстав.

Європейська комісія підготувала три варіанти, за допомогою яких держави-члени ЄС можуть фінансово підтримати Україну наступного року. Основне - Україні планується виділити 18 мільярдів євро на покриття її потреб.

Фінансову допомогу, яку протягом наступного року виділятиме Євросоюз, Україна витрачатиме на підтримку існування держави та покриття нестачі бюджету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: