На ЗАЕС тривають обстріли з боку окупантів: зафіксовано нерадіоактивний витік після атаки

Читать на русском
Обстеження експертів МАГАТЕ виявили різного роду пошкодження в обладнанні станції та її будівель, а також інфраструктури.
Главком

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) виявили на Запорізькій АЕС пошкодження резервуарів для зберігання конденсату, що призвело до нерадіоактивного витоку на станції, а також оцінили збитки від масованого російського обстрілу.

Про це повідомляє сайт МАГАТЕ.

Як зазначається, експерти МАГАТЕ підтвердили, що безпосередніх проблем з ядерною безпекою немає. Основне обладнання неушкоджене, незважаючи на значні руйнування на території. Проте генеральний директор агентства Рафаель Гроссі зазначив, що це один з найсерйозніших подібних інцидентів за останні місяці.

Ядерний терор: як часто росія обстрілює Запорізьку АЕСРосія з березня тероризує Україну та весь світ, обстрілюючи Запорізьку АЕС, що загрожує масштабною катастрофою. Динаміка обстрілів – на інфографіці.

Підтверджено статус шести реакторних блоків - він стабільний, а відпрацьоване паливо, а також свіже паливо і різного рівня радіоактивні відходи у відповідних сховищах цілісні. Тим не менш, експерти МАГАТЕ все ж таки спостерігали масштабні пошкодження на території.

«Це зумовлює серйозне занепокоєння, оскільки чітко демонструє абсолютну інтенсивність атак на одну з найбільших у світі атомних електростанцій», - сказав Гроссі.

Крім того, обстеження експертів виявили різного роду пошкодження в обладнанні станції та її будівель, а також інфраструктури. І хоча більше атак на станцію не було, зафіксовано обстріли в районі сусіднього міста Енергодар і промислової зони, заявили представники МАГАТЕ.

«Нам пощастило, що потенційно серйозного ядерного інциденту не сталося. Наступного разу нам може не пощастити», - заявив Гроссі наголосивши, що він активізував консультації щодо створення охоронної зони на ЗАЕС.

Нагадаємо, напередодні російські війська знову обстріляли Запорізьку АЕС. Було зафіксовано понад 12 влучань в об'єкти інфраструктури станції.

Після цього у МАГАТЕ ініціювали нову перевірку безпеки Запорізької АЕС. При цьому організація не стала прямо звинувачувати росію в обстрілі.

При цьому, президент Володимир Зеленський, виступаючи на сесії Парламентської асамблеї НАТО, закликав членів Альянсу захистити українські АЕС від російських обстрілів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: