МАГАТЕ знову закликало росію деокупувати Запорізьку АЕС – резолюція

Читать на русском
За резолюцію, яка закликає росію припинити всі дії проти та на ядерних об'єктах в Україні, проголосували 24 країни, проти виступили Китай та росія, ще 7 країн утрималися.
twitter.com/iaeaorg

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у четвер ухвалило третю резолюцію з початку війни в Україні, яка закликає росію припинити всі дії на українських ядерних об'єктах.

Резолюція, прийнята на закритому голосуванні, була внесена Канадою та Фінляндією, повідомляє Reuters.

За словами дипломатів, 24 країни проголосували за документ, дві проголосували проти (Китай та росія), семеро утрималися (Кенія, Намібія, Індія, Пакистан, Саудівська Аравія, ПАР та В'єтнам) та дві були відсутні.

Ядерний терор: як часто росія обстрілює Запорізьку АЕСРосія з березня тероризує Україну та весь світ, обстрілюючи Запорізьку АЕС, що загрожує масштабною катастрофою. Динаміка обстрілів – на інфографіці.

У резолюції йдеться, що МАГАТЕ закликало росію негайно вивести свої війська із Запорізької атомної електростанції.

«Рада висловлює серйозне занепокоєння тим, що російська федерація не почула закликів негайно припинити всі дії проти і на ядерних об'єктах в Україні і просить, щоб рф зробила це негайно», – йдеться в тексті резолюції.

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав створити захисну зону навколо Запорізької АЕС, щоб припинити обстріли та знизити ризик катастрофічної ядерної аварії.

«Рада висловлює серйозне занепокоєння неприпустимим тиском та затриманнями українського оперативного персоналу на Запорізькій АЕС та неодноразовими порушеннями зовнішнього електропостачання після обстрілів на околицях», – йдеться в тексті.

Нагадаємо, у листопаді інспектори МАГАТЕ провели перевірку кількох об'єктів в Україні на тлі звинувачень росії про нібито виробництво «брудних бомб». Агентство не виявило жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: