Окупанти вивели з ладу інфраструктуру для запуску енергоблоків ЗАЕС – Енергоатом

Читать на русском
Російські військові весь ранок 20 листопада обстрілювали ЗАЕС. Зафіксували більше як 12 влучань в об’єкти інфраструктури станції.
Getty Images

Російські військові весь ранок 20 листопада обстрілювали ЗАЕС. Зафіксували більше як 12 влучань в об’єкти інфраструктури станції.

Про це повідомляє «Енергоатом» у Telegram.

У результаті обстрілу пошкоджено естакади зв‘язку зі спецкорпусами, баки запасу хімобессоленої води, система продувки парогенераторів, допоміжні системи одного з двох загальностанційних дизелів та інше обладнання інфраструктури станції. Крім цього, окупанти тричі влучили в районі підстанції «Райдуга».

«Характер та перелік пошкодженого обладнання ЗАЕС свідчить про те, що рашисти цілили та вивели з ладу саме ту інфраструктуру, яка була необхідна для запуску енергоблоків 5 та 6 і відновлення виробництва електроенергії Запорізькою АЕС для потреб України», – зазначають у повідомленні.

Ядерний терор: як часто росія обстрілює Запорізьку АЕСРосія з березня тероризує Україну та весь світ, обстрілюючи Запорізьку АЕС, що загрожує масштабною катастрофою. Динаміка обстрілів – на інфографіці.

Відомо, що нещодавно «Енергоатомом» було ухвалено рішення, а Держатомрегулювання дало дозвіл щодо виведення енергоблоків 5 та 6 на мінімально контрольований рівень потужності для отримання пари, яка критично необхідна в зимовий період року для забезпечення безпеки енергоблоків, персоналу, населення та довкілля. Проте окупанти всіляко намагались не дати українському персоналу станції запустити енергоблоки.

«Фейковим директором станції від Росатому Романенком, за сприяння російських військових, що захопили ЗАЕС і використовують її як власну військову базу, було заблоковано підготовку енергоблоків для виведення на мінімальний рівень потужності», – додають у повідомленні.

Також наголошують, що війська рф сьогодні пошкодили саме те обладнання, відмова якого унеможливлює будь-які подальші дії щодо запуску енергоблоків ЗАЕС.

Нагадаємо, в МАГАТЕ стверджують, що пошкодження, які виникли внаслідок цих обстрілів, не є критичними для ядерної безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: