Росія просить Китай про військову допомогу у війні проти України - ЗМІ

Читать на русском
Офіційні особи США заявляють, що Росія запросила Китаю військову та економічну допомогу у війні з Україною.
фото: Kommersant

Росія попросила Китай надати військову техніку для підтримки вторгнення в Україну. Це викликало занепокоєння в Білому домі, що Пекін може підірвати зусилля Заходу допомогти українським силам захистити свою країну.

Про це повідомляють Financial Times та The New York Times.

Як зазначають американські чиновники, з початку вторгнення Росія просила військового обладнання та іншої допомоги. Вони відмовилися повідомити подробиці про те, які матеріальні засоби просила Росія.

Інша особа, яка знайома з ситуацією, сказала, що США готуються попередити союзників про ситуацію на тлі деяких ознак того, що Китай, можливо, готується допомогти Росії. Інші американські чиновники також заявили, що є ознаки того, що в Росії закінчуються деякі види зброї, оскільки війна в Україні наближається до початку третього тижня.

Росії не буде. Колонка Леоніда ШвецяТе, що відбувається зараз з Росією, є злочином у багатьох відносинах, і один з важливих наслідків – втрата будь-яких перспектив молоддю, крім найсумніших, а то й трагічних.

При цьому, Білий дім не прокоментував цю інформацію. Посольство Китаю у Вашингтоні також не відповіло на запит про коментар.

Водночас, радник США з національної безпеки Джейк Салліван, відправляється в Рим на переговори в понеділок з вищим чиновником зовнішньої політики Китаю Ян Цзечі. Люди, знайомі з ситуацією, сказали, що Салліван суворо попередить Китай про те, що будь-які спроби допомогти Росії розслідувати вторгнення або уникнути західних санкцій будуть мати наслідки.

Перед тим, як покинути Вашингтон у неділю, Салліван попередив Китай не намагатися «виручити» Росію, допомагаючи Москві обійти санкції, які США та їхні союзники запровадили проти Путіна та його режиму.

«Ми гарантуємо, що ні Китай, ні хтось інший не зможе компенсувати Росії ці втрати. Що стосується конкретних засобів для цього, я знову ж таки не збираюся викладати все це публічно, але ми повідомимо про це Китаю приватно, як ми вже робили і будемо робити», - сказав Салліван телевізійному каналу NBC в неділю, 13 березня.

Як вважає західна розвідка, запит на техніку та інші види військової допомоги невизначеного характеру надходить у той час, коли російські військові намагаються досягти такого прогресу в Україні.

Це також викликає нові питання щодо китайсько-російських відносин, які стають дедалі міцнішими, оскільки обидві країни висловлюють свою опозицію США щодо всього, від НАТО до санкцій.

Нагадаємо, що прем'єр Австралії закликав Китай вплинути на Росію.

Раніше ми повідомляли, що підтримка американцями України як дружньої нації суттєво збільшилася.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: