Росію та Білорусь виключили з представництва в Болонському процесі – подробиці

Читать на русском
Болонський процес, учасниками якого з 2003 року були росіяни, призупинився для представників країни-агресора. Про це повідомив міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.
Сергій ШкарлетСлово і діло

Право представництва російської федерації та Білорусі в Болонському процесі, а також у робочих групах і робочій програмі Європейського простору вищої освіти призупинено.

Таке рішення ухвалила група супроводу Болонського процесу у відповідь на заяву 39 урядових, 6 консультативних членів Болонського процесу та представників Європейського реєстру із забезпечення якості вищої освіти, повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

У заяві, підписаній більшістю членів Болонської групи, йдеться про те, що російське вторгнення в Україну, яка є членом Болонського процесу з 2005 року, ігнорує цінності та цілі організації та принципово порушує всі зобов'язання Росії, яка також приєдналася до Болонського процесу з 2003 року.

«Це підірвало довіру, яка є основою для європейського співробітництва у сфері вищої освіти. Повернення довіри буде довгим і складним процесом», – йдеться у зверненні.

Також європейські міністри просили запропонувати негайну підтримку вищої освіти в Україні.

Йдеться, зокрема, про фінансову підтримку українських інституцій, активізацію співпраці та постійне залучення українських студентів та співробітників до європейської вищої освіти. У довгостроковій перспективі пропонують розглянути також допомогу у відновленні зруйнованої інфраструктури вищих навчальних закладів України та іншу підтримку, зокрема, академічні обміни, які включатимуть надання оплачуваних місць навчання, віз та посвідок на проживання студентам, які змушені тікати з України або не можуть повернутися.

Довідково. Болонський процес до сьогодні об’єднував 49 країн з усіх куточків Європи. Він створений для зближення і гармонізації систем освіти країн Європи в рамках Болонської угоди. За задумом співпраця країн в освітній сфері має сприяти мобільності студентів, полегшувати їхнє працевлаштування і забезпечити однакову високу якість навчального процесу.

Нагадаємо, ще місяць тому почалися з'являтися новини, що з європейських вишів відраховують російських студентів.

Як ми повідомляли раніше, українським студентам, які були змушені перервати навчальний процес через напад росіян, запропонували продовжити навчання в Литві, Латвії та Естонії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: