NYT: Указ путіна про збільшення армії – остання ознака підготовки до затяжної війни в Україні

Читать на русском
Війна в Україні може затягнутися до наступної зими чи навіть довше – про підготовку до затяжного конфлікту говорить указ путіна про збільшення чисельності російської армії.

Указ володимира путіна про збільшення чисельності російських збройних сил є відмовою від багаторічних зусиль кремля зі скорочення роздутої армії та останньою ознакою того, що він готується до затяжної війни в Україні, де зазнає великих втрат.

Про це пише видання The New York Times.

За словами американських офіційних осіб, рішення путіна говорить про те, наскільки гострими залишаються проблеми російської армії в Україні. З моменту вторгнення, за даними американських і британських військових, росія втратила до 80 тисяч людей убитими і пораненими. Але, незважаючи на втрати та відсутність просування на фронті, аналітики сприймають указ як сигнал про те, що путін поки що відступати не збирається.

«Це не той крок, який ви робите, якщо очікуєте на швидке закінчення своєї війни. Це те, що ви робите, коли складаєте план затяжного конфлікту», – заявила старший дослідник політики у RAND Corporation Дара Массікот.

Росія готується мобілізувати свою економіку для затяжної війни в Україні – FTУ росії ухвалили кілька законів, покликаних поставити економіку на сильнішу військову основу. Це говорить про те, що кремль готується до затяжної війни.

Видання зазначає, що з'являється все більше свідчень, що війна в Україні може затягтися до наступної зими і навіть довше. Наступ росії на сході та півдні сповільнився до мінімуму, і жодна зі сторін не виявила готовності до переговорів чи компромісу.

На тлі агресивних дій росії та наполегливих заяв про те, що «все йде за планом», аналітики намагаються прорахувати наступний крок путіна: чи збирається він збільшити інтенсивність кампанії, зберегти її в нинішньому темпі, чи шукає спосіб закінчити війну.

Хоча більшість експертів вважають дуже складним завданням спробу передбачити дії путіну, виданий ним указ говорить про те, що він готовий продовжувати війну, хоч і незрозуміло, як досягне своєї мети.

Аналітики кажуть, що указ путін про розширення армії не обов'язково віщує мобілізацію, чого кремль, мабуть, намагається уникнути, щоб зберегти відчуття нормального життя для більшості населення. Але військові можуть збільшити цілі звичайного обов'язкового призову або збільшити тривалість строкової служби.

Є також припущення, що указ може бути основою для включення до складу збройних сил, так званих добровольчих батальйонів, які воюють в Україні.

Російський військовий аналітик Павло Лузін зазначив, що указ поверне намічену чисельність військ до рівня, який востаннє спостерігався на початку 2000-х років, коли російські солдати вели другу війну у Чечні.

Нагадаємо, 25 серпня путін підписав указ, який передбачає збільшення штатної чисельності збройних сил росії на 137 тисяч військових.

У ISW вважають, що указ навряд чи створить значну бойову міць у найближчому майбутньому. Він свідчить про те, що путін намагається уникнути наказу про загальну мобілізацію.

У Міністерстві оборони України порадили росіянам купувати додаткові пакети для трупів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: