Іран попросив у росії допомоги для підтримки своєї ядерної програми – CNN

Читать на русском
В американській розвідці вважають, що Іран прагне отримати допомогу росії для підтримки своєї ядерної програми.

Іран шукає допомоги росії для підтримки своєї ядерної програми. Тегеран звертався за допомогою у придбанні додаткових ядерних матеріалів та у виготовленні ядерного палива.

Про це повідомляє CNN із посиланням на представників американської розвідки.

Паливо може допомогти Ірану привести в дію його ядерні реактори і потенційно може ще більше скоротити так званий «час прориву» для створення ядерної зброї.

Постачальник дронів для росії з посольством у Києві: як розвивалися дипвідносини України та ІрануВід торговельного партнерства до катастрофи літака МАУ та постачання дронів для вбивства українців – як розвивалися відносини України та Ірану.

Незрозуміло, чи погодилася росія допомогти: як зазначає телеканал, кремль давно публічно виступає проти того, щоб Іран отримав ядерну зброю.

Але прохання Ірану прозвучало на тлі партнерства з росією, що розширюється. Тому адміністрація президента США Джо Байдена із занепокоєнням спостерігає за будь-якими новими напрямками співпраці між Іраном та рф. Будь-яка таємна допомога Тегерану, яка могла б підштовхнути зусилля з виробництва ядерної зброї, також ознаменувала б істотне зрушення в російській політиці, враховуючи членство росії в групі країн, які брали участь у переговорах щодо блокування ядерної програми Ірану.

«Три-чотири роки тому, коли відносини між США та росією були поганими, але не катастрофічними, я б досить скептично поставився до того, що росія допоможе Ірану. Але в сьогоднішніх умовах, коли американо-російські відносини вкрай погані, а російсько-іранські відносини покращуються, я думаю, що рівняння для росії виглядає зовсім по-іншому», – вважає Джеймс Ектон, керівник програми ядерної політики Фонду Карнегі.

Нагадаємо, США, Франція та Британія вважають, що постачання Іраном безпілотників росії порушують ядерну угоду.

Як писали ЗМІ, Іран готується відправити росії ще близько тисячі одиниць зброї, зокрема балістичні ракети малої дальності класу «земля-земля» та додаткові ударні безпілотники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: