Поки не зрозуміло, чи боротимуться російські війська за Херсон – ISW

Читать на русском
Чітким показником того, що окупанти не боротимуться за Херсон чи населені пункти на правому березі стало б відведення російських елітних підрозділів. Поки що вони продовжують діяти на правому березі Дніпра.

Росіяни продовжують виводити деякі підрозділи із північного заходу Херсонської області. Поки не зрозуміло, чи російські війська боротимуться за Херсон.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики наводять слова представника окупаційної влади Кирила Стремоусова про те, що «російські війська, швидше за все, підуть на лівий (східний) берег Дніпра».

Звільнення Херсона: Буданов озвучив нові терміни і назвав кількість військ рф в регіоніОперація зі звільнення Херсона може тривати до кінця листопада. Нині на Херсонщині знаходяться найбоєздатніші сили армії рф.

«Російські війська продовжують підготовку запасних позицій на лівому (східному) березі Дніпра, продовжуючи займати оборонні позиції на північний захід від міста Херсон і перекидаючи туди додаткові мобілізовані сили, незважаючи на заяву Стремоусова. Деякі російські елітні підрозділи, такі як повітряно-десантні війська та морська піхота продовжують діяти на правому (західному) березі Дніпра», – йдеться у звіті.

В ISW зазначають, що повне виведення саме цих підрозділів із північної частини Херсонської області буде чіткішим свідченням того, що російські війська не боротимуться за Херсон чи населені пункти на правому березі.

Стремоусов також висунув гіпотезу про ймовірність боїв у Херсоні та на півночі області в найближчі два тижні: це може говорити про те, що він все ж таки чекає на деякі бої за місто. Але аналітики наголошують, що Стремоусов є ненадійним джерелом.

Джерела також обговорювали закриття деяких російських блокпостів на околицях Херсона, крадіжку міських пам'яток та зняття прапора рф з будівлі Херсонської обласної адміністрації.

«Російське видання стверджувало, що прапор зняли, бо окупаційна адміністрація переїхала до Генічеська. Хоча переміщення окупаційного уряду Херсонської області може свідчити про те, що російські війська готуються покинути місто Херсон, воно також може вказувати на те, що вони створюють умови для міських боїв. Подібні повідомлення можуть з'явитися найближчими днями, враховуючи примусову евакуацію мирних жителів, як з правого, так і з лівого берегів Дніпра, але вони можуть не вказувати на негайне виведення окупантів з Херсона. Розташування російських повітряно-десантних військ залишається найкращим індикатором намірів рф», – вважають в Інституті.

Нагадаємо, глава української розвідки Кирило Буданов прогнозує, що операція зі звільнення Херсона може тривати до кінця листопада. До речі, як здійснюються його прогнози, можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

Крім того, раніше Буданов говорив, що росіяне створюють ілюзію того, що «все пропало», а самі заводять у Херсон нові підрозділи.

За оцінкою американської розвідки, українські військові можуть до грудня просунутися на Донбасі та, можливо, відбити Херсон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: