Фінляндія та Швеція не планують відмовлятися від розміщення ядерної зброї НАТО

Читать на русском
Фінляндія та Швеція не планують просити про відмову від розміщення баз НАТО чи ядерної зброї при приєднанні до Альянсу.
PAP / EPA

Фінляндія та Швеція підтвердили, що не планують просити про відмову від розміщення баз НАТО чи ядерної зброї при приєднанні до оборонного альянсу.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Ядерний клуб»: скільки боєголовок є в наявності у країн світу та скільки з них розгорнутіПорівняння ядерних потенціалів країн світу – на інфографіці. Найбільшим ядерним арсеналом володіють росія та США.

На прес-конференції в Гельсінкі прем'єр-міністрка Санна Марін у відповідь на запитання, чи дозволить Фінляндія мати ядерну зброю на своїй території у мирний час чи спробує відмовитися від такого кроку в майбутньому, відповіла, що її країна не хоче «зачиняти будь-які двері» та що не повинно бути «ніяких попередніх умов» для членства.

Марін додала, що це питання поки що активно не обговорюється, оскільки Фінляндія та Швеція очікують на ратифікацію свого членства Туреччиною та Угорщиною. Її погляди підтримав прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Нагадаємо, у липні Фінляндія та Швеція підписали протоколи про вступ до НАТО. Ратифікацію заявок затягують Угорщина та Туреччина.

30 вересня Володимир Зеленський повідомив про підписання заявки на вступ України до НАТО у прискореному порядку.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, як країни-члени Альянсу відреагували на заявку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: