Україна, ООН і Туреччина узгодили рух 16 суден із зерном у Чорному морі

Читать на русском
Україна, ООН і Туреччина узгодили прохід 16 суден з українським зерном по зерновому коридору у Чорному морі. Росію вже попередили.
Ілюстративне фотоФото – Мінінфраструктури

Організація Об’єднаних Націй, Туреччина та Україна погодили рух 16 суден з українським зерном у Чорному морі по «зерновому коридору».

Про це йдеться у заяві Спільного координаційного центру в Стамбулі.

Графік затвердили на понеділок, 31 жовтня. Спочатку у центрі заявили, що план узгодили стосовно 14 кораблів.

Президент прокоментував заяви рф про «бойове зерно»: «хворі люди»Володимир Зеленський відреагував на заяви росії про те, що кораблі Чорноморського флоту рф атакували дронами з суден, що використовують в рамках зернової угоди.

Втім, пізніше дані оновили. Запланований прохід 16 суден. З них 12 на вихід та 4 – на вхід.

«Для продовження реалізації (зернової – ред.) ініціативи було запропоновано, щоб делегації Туреччини та ООН надали 10 інспекційних груп для перевірки 40 суден, що відправляються. Цей план був прийнятий делегацією України, а делегація рф була попереджена», – зазначили у Спільному координаційному центрі.

Нагадаємо, 29 жовтня стало відомо про те, що росія зупиняє свою участь у зерновій угоді нібито через напад на кораблі Чорноморського флоту.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, влада України попереджала про плани росії зруйнувати Чорноморську зернову ініціативу. Москва під фальшивим приводом блокує «зернову ініціативу».

Рух 218 суден, які транспортують продукцію з України в межах «зернової угоди», виявився фактично заблокованим через призупинення країною-агресором участі в ній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: