Зоряні війни: чому росія погрожує збивати іноземні супутники і як вона за це поплатиться

Читать на русском
Чому рф погрожує збивати супутники іноземних держав, чи зуміє вона це зробити та що з нею буде, якщо вона ризикне зачепити чужий супутник – у матеріалі Слово і діло
Ілюстративне фотоwww.scientificamerican.com

Російська влада продовжує вишукувати способи для шантажу західних союзників України. Цього разу у рф заявили, що можуть атакувати американські комерційні супутники, а також супутники інших країн, які надають допомогу Україні.

У рф заявили, що ці супутники є «квазіцивільною інфраструктурою» та нібито можуть бути «законною ціллю для удару». Спробуємо розібратися, чи можуть росіяни реально збити західні супутники та чим це загрожує самій росії.

Супутники, як мішень

27 жовтня заступник директора Департаменту з контролю над озброєннями МЗС рф Костянтин Воронцов заявив на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, що росія може збивати західні супутники, які передають дані в інтересах України та забезпечують її зв'язком.

«Мова йде про задіяння США та їхніми союзниками компонентів цивільної інфраструктури в космосі, в тому числі комерційної, в збройних конфліктах» – заявив він.

Це вже не перша погроза росії західним країнам через те, що вони допомагають Україні з супутниковими даними, зв'язком та навігацією. Колишній глава Роскосмосу Дмитро Рогозін раніше погрожував Ілону Маску за те, що американський бізнесмен забезпечив Україну зв'язком через Starlink.

Проблема західних супутників для росії стоїть дуже гостро. Супутникове угруповання РФ має невеликі розміри – не більше сотні апаратів різного призначення, вона здебільшого застаріла, а супутників оптичного спостереження і зовсім майже не залишилося; їх всього два і схоже, що термін їхньої придатності вже закінчився. Радіотехнічна і радіолокаційна розвідка – система «Ліана» - знаходиться в кращому стані та активно використовується для коригування терористичних ракетних атак рф по Україні.

Також у росії погана ситуація із супутниковим зв'язком: російські системи настільки погані, що під час бойових дій військові часто були змушені переходити на менш захищені канали, інформацію з яких перехоплювало ЗСУ, після чого по росіянах завдавалися масштабні удари.

Нарешті, з космічною системою супутникової навігації у рф повна катастрофа. У рф за ці цілі відповідає система «ГЛОНАСС», що використовує супутники «Глонасс-М» та «Глонасс-К1». Для повноцінної роботи системи потрібно 24 супутники, в той час, як на орбіті їх лише 23. Але це півбіди – тільки 13 з цих супутників все ще не виробили свій ресурс та не перевищили гарантійний термін придатності. Цієї кількості не вистачить для повноцінної навігації навіть територією самої росії!

Запуск нових супутників проблематичний через санкції та загальну застарілість космічної галузі – в неї не було великих вкладень буквально з часів СРСР. В результаті росія була змушена звернутися до Ірану, щоб використовувати його супутник-шпигун.

Водночас українська армія оперативно отримує супутникові розвідувальні дані, забезпечена непоганої якості супутниковим зв'язком, захищеним від перехоплення, має свіжі дані з систем супутникової навігації – тобто дуже сильно перевершує в цьому плані російські війська.

Навіщо ЗСУ супутник і чим він особливий: Притула відповів на головні питанняУкраїна отримала і супутник, і доступ до бази даних сузір'я супутників. Після закінчення терміну доступу до бази супутник все одно залишається у власності України – до закінчення функціональності на орбіті.

Ще один важливий момент – супутникові знімки дозволяють викрити російську брехню щодо провокацій та воєнних злочинів окупантів. Саме завдяки супутниковим знімкам були отримані докази, що росія причетна до масових вбивств у Бучі, терористичних обстрілів Запорізької АЕС, створення масових поховань у Маріуполі та Ізюмі, крадіжки українського зерна з тимчасово окупованих територій, а також низки інших воєнних злочинів.

Не дивно, що супутники Заходу сидять у росії кісткою в горлі й вона намагається вивести цей важливий фактор сучасної високотехнологічної війни з гри.

«Космічні граблі» або чим рф могла б збити супутники

На відміну від країн НАТО, в СРСР (а потім і в росії) у якості протисупутникової зброї була взята на озброєння концепція супутника-перехоплювача. Передбачалося, що такий супутник знаходиться на орбіті в «сплячому» стані; при отриманні команди на атаку він, використовуючи маневрові двигуни, зближується з ціллю і вибухає, вражаючи її закладеними в корпусі шрапнельними елементами.

Така зброя отримала у військовому середовищі назву «космічні граблі»: попри те, що в теорії вона повинна вражати тільки одну ціль, на практиці численна «шрапнель» – алюмінієві стрижні – а також залишки ураженої цілі можуть знести з орбіти та знищити велику кількість супутників. В СРСР ця зброя розглядалася, як дешева і проста альтернатива високоточним протисупутниковим ракетам НАТО. Немає даних про те, чи володіє рф подібним озброєнням.

Теоретично, росії є чим знищувати супутники. 15 листопада 2021 року у рф заявили про успішне знищення ракетою старого супутника, який перебував на орбіті з 1982 року. Швидше за все, він був знищений ракетою А-235, вважають західні фахівці. Однак не доведено, чи зуміє ця ракета вразити задані їй цілі в реальній ситуації, а не в ситуації випробувань. Також невідомо, скільки таких ракет в цілому має рф.

Чим загрожує росії атака на супутники

Попри свої погрози, навряд чи рф дійсно спробує безпосередньо атакувати супутники. Причина в тому, що пряма атака на супутники – це фактично оголошення війни західним державам.

Ще з часів Холодної війни обидві сторони збивали літаки-розвідники, знищували шпигунів, але не чіпали супутники. Знищення супутника завжди прирівнювалося до оголошення війни. Якщо рф атакує супутникове угруповання НАТО або США, почнеться повномасштабне військове зіткнення.

Слід очікувати хіба що «інцидентів», «нещасних випадків» або «аварій з невідомої причини», які можуть влаштувати росіяни за допомогою численного літаючого мотлоху, який залишився у них на орбіті ще з радянських часів.

До того ж вразити супутники не так-то й легко, як це здається. Наприклад, практика показує, показує, що кінетичні способи знищення космічної техніки – та сама «шрапнель» – не завжди ефективні, оскільки супутники регулярно стикаються з космічним сміттям, але з ладу чомусь виходять при цьому відносно рідко.

Ще одна проблема – синдром Кесслера. Інтенсивна орбітальна війна, масове знищення супутників можуть призвести до того, що орбіта планети буде забита численними уламками – вони ж нікуди не зникають – більш того, при кожному зіткненні між собою уламки будуть розлітатися і їх буде ставати тільки більше. Це може зробити польоти на орбіту неможливими в принципі. І саме з цієї причини США та інші цивілізовані країни вимагають повного мораторію на будь-які випробування протисупутникової зброї.

До речі, в США вже відреагували на російські погрози, пообіцявши рф миттєву і жорстку відповідь, якщо Росія тільки спробує атакувати будь-який комерційний супутник.

Таким чином, на цей час російські загрози залишаються тільки загрозами. Росії фактично нічим знищувати супутники, а навіть якщо і є можливість їх виводити з ладу, будь-який такий інцидент може стати приводом для глобальної війни.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: