Проблеми із супутником «Січ-2-30»: глава Держкосмосу розповів про стан апарата

Читать на русском
Український супутник Січ-2-30 у космосі. Що зараз із ним відбувається, чи є зв'язок і чи були несправності.
фото КБ Пивденное

Голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай розповів, що наразі відбувається з українським супутником «Січ-2-30», який запустили до космосу 13 січня.

Подробиці він озвучив у Facebook у п'ятницю, 11 лютого.

Український супутник «Січ» запустять у космос: що про нього відомо (оновлено)Український супутник Січ-2-30 має вивести на орбіту компанія SpaceX. Запуск відбудеться 13 січня. Докладніше – на інфографіці.

Тафтай нагадав, що після відділення космічного апарату з ним було встановлено зв'язок та отримано телеметричну інформацію, що підтвердила працездатність бортової апаратури.

«Але зв'язок було встановлено лише на третьому сеансі, а не під час перших двох. Результат – орієнтація апарату залишилася такою, коли на робочі поверхні сонячної батареї потрапляє лише відбите від Землі сонячне випромінювання або короткочасне пряме випромінювання під малим кутом. Батареї не можуть заряджатися за таких умов», - розповів він.

Наразі, за словами Тафтая, супутник перезавантажився та запрацював у режимі енергозбереження.

«Ми очікуємо, що протягом 1-1,5 місяців просторове положення стане сприятливим для накопичення електроенергії, що дасть можливість привести орієнтацію до штатної. Льотні випробування супутника вже поновлено. Стандартний термін випробувань - 2 місяці, тобто до 13 березня. Ми маємо ще місяць на вирішення проблеми», – додав глава Держкосмосу.

Нагадаємо, 13 січня з бази Космічних сил США стартувала ракета з українським супутником Січ-2-30. Після запуску супутник успішно відокремився від ракети-носія та вийшов на задану орбіту. З ним встановили зв'язок.

27 січня стало відомо, що із супутником «Січ-2-30» втрачено зв'язок.

«Слово і діло» писало про те, які основні характеристики супутника та яке його призначення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: