За два дні роботи супутника ICEYE росіяни втратили бронетехніки на суму, що перевищує вартість проєкту – Резніков

Читать на русском
За перші два дні роботи супутника ICEYE було виявлено та знищено понад 60 одиниць бойової техніки росіян.

За перші два дні роботи супутника компанії ICEYE, кошти на купівлю якого збирали українці, російські окупанти втратили бронетехніку на суму, яка перевищує вартість цього проєкту.

Результатами роботи поділився міністр оборони України Олексій Резніков.

Він повідомив, що Сили оборони України, насамперед – бойові бригади ЗСУ, вже деякий час отримують потік даних із супутників ICEYE. Знімки розшифровують та опрацьовують фахівці військової розвідки Міноборони.

Навіщо ЗСУ супутник і чим він особливий: Притула відповів на головні питанняУкраїна отримала і супутник, і доступ до бази даних сузір'я супутників. Після закінчення терміну доступу до бази супутник все одно залишається у власності України – до закінчення функціональності на орбіті.

«Із зрозумілих причин не можу розкрити усіх подробиць, але тільки уявіть: за перші два дні роботи супутника було виявлено понад 60 одиниць бойової техніки, яку ворог намагався замаскувати у лісосмугах та за іншими перешкодами. Її виявили тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Зазначену техніку було б дуже складно або неможливо помітити засобами оптичних супутників. Натомість координати «схованого» були оперативно передані для нанесення вогневого ураження. Зокрема, у районі н.п. Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також поблизу Новоселівки на Донеччині. Фактично, тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проєкт з супутниками», – розповів Резніков.

Міністр зазначив, що супутники із SAR стають особливо актуальними восени та взимку, коли погана погода, хмарність чи сніг: для них немає різниці – день чи ніч.

«Саме наші військові визначають, звідки і коли отримувати потрібні дані. В даний час здійснюється систематичний моніторинг основних районів ведення бойових дій на півдні та сході. По-третє, відомості надходять від аналітиків до бойових підрозділів дуже швидко», – додав Резніков.

Нагадаємо, у серпні фонд Сергія Притули купив супутник за кошти, які українці збирали на «народні байрактари».

Навіщо ЗСУ цей супутник і які його особливості, можна прочитати тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: