Росія планує шпигувати за Україною за допомогою іранського супутника – WP

Читать на русском
Росія наступного тижня запустить іранський супутник. Але перш ніж передати Тегерану контроль над ним, рф планує використовувати супутник для спостереження за своїми цілями в Україні.

На наступному тижні росія готується запустити іранський супутник «Хайям». Він значно розширить можливості Тегерана зі шпигунства за військовими цілями на Близькому Сході, але спочатку москва має намір використати його для спостереження за власними військовими цілями в Україні.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на західні джерела у сфері безпеки.

Супутник «Хайям» росія має запустити в рамках угоди, укладеної з Іраном майже чотири роки тому. Росія погодилася побудувати та запустити систему «Канопус-V», яка включатиме камеру високого дозволу, що надасть Ірану безпрецедентні можливості, включаючи практично безперервний моніторинг важливих об'єктів в Ізраїлі та Перській затоці.

Але, як пише видання, Тегеран не одразу зможе взяти під контроль супутник. Москва повідомила Ірану, що, як мінімум, протягом кількох місяців планує використовувати супутник для посилення спостереження за військовими цілями в Україні.

Супутник «Хайям» буде запущений російською ракетою-носієм «Союз» із космічної станції Байконур у Казахстані. У заяві «Роскосмосу» підтверджується, що запуск у вівторок виведе «обладнання дистанційного зондування на орбіту на запит Ісламської Республіки Іран».

Нагадаємо, у Білому домі заявляли, що росія звернулася до Ірану з проханням надати їй сотні бойових безпілотних літальних апаратів для використання у війні проти України.

Крім того, після візиту путіна до Ірану, керівництво країни у своїй заяві опосередковано виправдало російську агресію проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: